ad-test-0
ad-test-2

Mentalitatea oamenilor puternici – TOP 13 lucruri pe care ei le evită!

Când mă refer la oameni puternici nu o fac într-un sens politic, ci mai degrabă într-un sens de putere interioară care se manifestă în exterior. Mă refer la acei oameni fericiți, mă refer la acei oameni care dezvoltă business-uri de succes sau la acei oameni care generează schimbări pozitive în lume. Am cercetat mult acest aspect și am căutat să identific acele lucruri pe care acești oameni le au în comun. Care sunt acele elemente pe care oamenii puternici le au sau le evită ? Care sunt acele elemente care devin totodată o cauză a rezultatelor pe care le au? Sunt lucruri simple sau lucruri complicate? Cum gândesc, cum acționează, ce decizii iau, ce convingeri au?

În același timp mi-am dorit să merg dincolo de anumite concepte generale, cum ar fi că oamenii puternici au empatie, știu să asculte, să influențeze etc. Acestea pot fi adevăruri, însă rămânem la suprafața problemei. Mergând către esență, am fost curios să mă uit ce fac acești oameni puternici și cum procedează pentru a învăța de la ei. Am fost interesat de obiceiurile lor și de strategiile pe care ei le folosesc, mai degrabă decât de trăsăturile de caracter cu care ne-a înzestrat natura.  Însă în acest articol veți găsi tipare pe care puteți să le înțelegeți la nivel practic în măsura în care vă doriți să le integrați în viața voastră.

Nu este deloc ușor să extragi o listă de doar 13 lucruri în situația în care pot fi un infinit de lucruri sau particularizări care se pot face, astfel că am ales acele elemente pe care le-am întâlnit cel mai des și care, totodată, în cele mai multe cazuri le-am regăsit laolaltă.

1. Nu râmân blocaţi în eșec.
Pratic, vorbim aici de reziliența oamenilor puternici. Nu există oameni care nu au probleme, există doar oameni care fac față problemelor sau nu. Oamenii puternici au capacitatea de a reveni foarte rapid după eșec sau de a rezista foarte bine eșecurilor de care au parte. Am putea să-i spunem perseverență sau că nu se lasă descurajați, însă este mai mult decât atât. Gândiți-vă la pomii care reușesc să supraviețuiască după condiții vitrege. Unii pomi aparținând aceleiaşi specii rezistă, alții nu, în condițiile în care au parte de aceleași condiții. Acum, dacă ne gândim la oamenii puternici, aceștia au puterea de a rămâne verticali în vremuri dificile, iar dacă sunt culcați la pâmânt preocuparea principală nu este să verifice dacă s-au lovit sau să-și plângă de milă, ci să se ridici în picioare. Cum reușesc să facă acest lucru? Veți vedea în continuare!

2. Nu-și plâng de milă.
Văicăreala nu face parte din acele trăsături ale oamenilor puternici.  Îmi place să spun că dacă ai timp să te plângi înseamnă, de fapt, că ai timp și să faci ceva pentru a rezolva problema. Văicăreala este doar o manieră de a pasa responsabilitatea. Oamenii puternici nu fac acest lucru. Când ei sunt la pâmânt, ultimul lucru pe care-l fac este să se văicărească. Pentru ei ar fi o pierdere de timp inutilă. Ei îşi asumă resposabilitatea, ei doar constată, nu dramatizează. Ei se centreză pe ieşirea din situație, pe rezolvare, pe noi opţiuni sau pe lecții învățate.

3.  Nu neagă problemele pe care le au.
Oamenii puternici nu neagă problemele pe care le au, dar nici nu le trâmbițează, ei fac ceva diferit. Ei îşi învață lecția din fiecare experiență, fie ea și una dramatică. Dacă a căzut la pâmânt, preocupat să se ridice în picioare, nu-și plânge de milă și-și învață rapid lecția întrebându-se: Ce-aş putea face diferit ca data viitoare să nu se mai întâmple acest lucru? Oamenii puternci nu-și neagă problemele, pentru ei problemele sunt doar parte din soluție, iar mulți dintre ei le consideră lecțiile cele mai valoroase de care au avut parte. Unii dintre ei chiar afirmă explicit că nu ar fi reușit să devină ce au devenit dacă nu ar fi avut problemele care le-au avut. Ei chiar aplică principiul că ce nu te oamoară, te întărește.

4. Nu evită schimbarea.
Oamenii puternici nu evită schimbarea, ei chiar o îmbrățișează, singura constantă din viața lor fiind schimbarea. Ei nu cred că lucrurile trebuie să rămână la fel, acceptă acest lucru și-l integrează în viața lor chiar ca filosofie de viață.  Eu m-am obișnuit să acționez în conformitate cu următorul princiu: Singurul lucru previzibil din viața mea este neprevăzutul. În momentul în care cauți certitudini 100%, te dai din calea oricărei schimbări și refuzi explorarea de noi opțiuni. În plus, oamenii puternici mai înţeleg că schimbare începe de la ei, nu neapărat de la ceilalți, cum spuneam Dalai Lama: “Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

5. Nu uzează de puterea lor într-un sens nepotrivit.
După cum spuneam la început, nu discutăm de personalitățile malefice ale planetei. Oamenii puternici la care mă refer au un asemenea tact încât nu uzează de puterea lor în scopul de a-i face pe ceilalți să se simtă inferiori. Oamenii puternici acceptă potențialul fiecărui om și-l dezvoltă. Oamenii puternici, în loc de a-i face pe ceilalți să se simtă inferiori, îi face să se simtă optimi (nu neapărat superiori). Astfel, oamenii puternici se unifică cu ceilalți, iar ceilalți devin o prelungire puternică a lor. Astfel, în loc de a-i face să se simtă inferiori, îi ajută să se dezvolte și-i împuternicesc.

6. Nu-şi bat capul cu lucruri aflate în afara zonei de control.
Stephen Covey spunea că doar 10% dintre lucruri sunt în afara zonei noastre de control, restul de 90% sunt în zona noastră de control și influență. Aici ne referim la viața noastră, nu ne referim la vremea de la Polul Nord. Astfel, sunt lucruri în viața noastră pe care le putem influența și le putem controla și acestea ajung la un procentaj destul de mare. Direct sau indirect, oamenii puternici se focusează pe ceea ce poate fi schimbat și controlat, ei nu-și risipesc timpul sau energia pe lucrurile care nu pot fi schimbate sau ies din afara zonei de control. De exemplu, dacă conduce un business și are loc o schimbare legislativă, nu-și bate capul să schimbe legea pentru că efortul nu ar merita, ci mai degrabă îşi optimizează procesele pentru a face față schimbării respective. Un exemplu care se leagă de punctul anterior este că nu se chinuieşte să învețe un om care nu are aplecare către un anumit tip de acțiuni, ci mai degrabă schimbă acțiunile/sarcinile pe care acesta le are de făcut.

7. Nu se pierd în detalii.
Această sintagmă de a te pierde în detalii îşi are sensul mai ales că se dovedește utilă în practică. Detaliile sunt importante; totuși, pentru a putea progresa, intră în discuție și relevanța unui detaliu. Toate detaliile pot fi importante, însă în funcție de context, unele pot conta mai mult,  altele mai puțin, astfel că ei se apleacă asupra acelor detalii care contează cu adevărat. Multe statistici arată că 80% dintre rezultate sunt generate de 20% din efort (principiul lui Pareto). Astfel, oamenii puternici, conștient sau nu, gândesc în stil mare și sunt focusați pe mecanismele sau acțiunile care într-adevăr contează. Fiind conștienți că nu pot controla totul, lor nu le este frică de riscuri.

8. Nu evită asumarea riscurilor.
Este drept că sunt riscuri calculate și riscuri necalculate, însă chiar și cele calculate sunt tot riscuri. Riscurile fac parte din joc. Oamenii puternici înțeleg acest lucru, înţeleg că lucrurile se schimbă, iar orice schimbare aproape de fiecare dată implică un risc. Cum spuneam mai sus, certitudinile sunt legate doar de clipa de față, în secunda următoare se poate întâmpla orice. Oamenii puternici înțeleg riscurile, se împrietenesc cu ele și și le asumă. Fără asumarea vreunui risc înseamnă doar acțiuni de întreținere a unei situații care la un moment dat și acestea vor deveni insuficiente. Asumarea riscurilor este legată de teamă și de felul cum o gestionează aceștia, vedeți punctul următor.

9. Nu se feresc de pericol.
Pericolul devine parte integrantă din mecanismul oamenilor puternici. Acest lucru nu înseamnă că ei sunt siguri că vor pierde ceva sau sunt siguri că se va întâmpla ceva rău, ci mai degrabă că acceptă din start că lucrurile pot să iasă și rău. Ei nu sunt șocaţi dacă au avut un eșec pentru că au luat în calcul că se poate întâmpla și așa. Această trăsătură mai îmbracă și forma: știu să piardă. De fapt, ei nu știu să piardă, ei doar știu că uneori mai și pierzi și sunt pregătiți în orice moment pentru ce este mai rău, își asumă și acestă posibilitate, însă în același timp…se așteaptă la ce este mai bine cum vom vedea în continuare.

10. Nu sunt pesimiști în ce privește rezultatul.
Avem o contradicție aici. Tocmai spuneam înainte că oamenii puternici se pregătesc pentru ce e mai rău, însă în același timp ei se așteptă la ce e mai bine. Ei integrează mental și emoțional foarte bine aceste două lucruri opuse, adică sunt pregătiți mental sau emoțional și să eșueze, însă toate eforturile lor se îndreaptă către cele mai îndrăznețe obiective. Ei își propun un obiectiv pe care este posibil să nu-l atingă și-și asumă acest lucru, însă în secunda doi și toate acțiunile lor se îndreaptă către cele mai înalte așteptări. Oamenii puternici se așteaptă la ce este mai bun și tocmai pentru că se așteaptă la lucruri bune vor fi capabili să ajusteze din mers, să fie flexibili, să schimbe dacă ceva nu funcționează, să încerce altceva, să-și asume riscuri, pe scurt spus: Joacă jocul vieții să-l câștige!

11. Nu le este frică să ia decizii.
A lua decizii pentru un om puternic este ceva firesc. Ei nu se tem să ia decizii tocmai din toate motivele enunțate mai sus. Ei înţeleg că orice decizie implică riscuri, motiv pentru care știu că nicio decizie nu este perfectă. Astfel, spre deosebire de alți oameni, ei nu cântăresc la infinit deciziile lor, ei iau decizii destul de repede, mult mai repede decât majoritatea oamenilor, tocmai pentru că ei știu că nicio decizie nu este perfectă. Când lucrurile sunt în continuă schimbare, a lua decizii repede reprezintă un lucru absolut necesar. Este drept că e mai bine mai târziu decât niciodată, însă e mult mai bine mai repede decât mai târziu, este bine să iei decizia când poți avea impactul maxim, când apare problema sau oportunitatea, nu mai târziu. Sunt și excepții când e nevoie de timp, însă oamenii puternici sunt pregătiți și pot să ia decizii repede.

12. Nu dezvoltă forme de atașament complicate.
Acesta este un punct mai sensibil și greu de înţeles în esență pentru că, într-un fel, reprezintă o sumarizare a tuturor punctelor de mai sus.  În primul rând legat de cuvântul complicat. Ţine lucrurile simple. De complicat poate oricine complica un lucru. Oamenii puternici sunt preocupați să simplifice. Ei întotdeauna vor să găsească o cale mai simplă, mai ușoară, mai rapidă. Cum spuneam și mai sus, nu se pierd în detalii, ei sunt focusați către a simplifica, către a ajunge la esență. Ei au în minte întotdeauna obiective și rezultate și-și croiesc drum către acestea într-un mod cât mai simplu cu putință. În al doilea rând, când mă refer la forme de atașament, am în vedere flexibilitatea lor. Nu rămân blocați pe o idee atât timp cât nu fucționează, nu sunt dependenți de oameni sau obiecte atât de mult, nici chiar față de propria persoană. Se spune că oamenii de foarte multe ori au probleme pentru că se iau prea în serios. Este bine să luăm lucrurile sau pe noi în serios, însă nu mai mult decât este necesar. Adică să nu complicăm lucrurile dacă nu este nevoie pentru că ne va lua foarte mult timp să descâlcim, asta în măsura în care vom reuși să o facem. Totuși, acești oameni care nu se iau prea în serios, oamenii puternici, se văd ca un sistem de sine stătător, au de obicei propriile reguli pe care le urmează, iar sistemul lor de gândire și de acțiune e gândit să supraviețuiască independent se sistemele celor din jur. Este un tip de independență prietenoasă care nu face rău celor din jur, însă asigură un control mare asupra propriei persoane şi asupra situațiilor.  Așadar, nu se atașează prea mult de obiecte, oameni sau sistem, iar în același timp încearcă să simplifice, nu să complice lucrurile.

13. Nu suferă de autosuficienţă.
Autosuficiența se referă la multe aspecte ale vieții. De exemplu, conștienți că nu le știu pe toate, se înconjoară de oameni care ar putea să-i ajute în arii specifice. Apoi fac următorul pas către oamenii mai capabili și învață de la aceștia. Ei au un cerc al excelenței (cerc de cunoștințe/prieteni), de regulă cel puțin similar lui ca nivel de dezvoltare. Ei caută să învețe și să se dezvolte. Este deschis către noi idei și noi oportunități nepretinzând că dețin adevărul. Înțelegând principiul că cine se aseamănă se adună, oamenii puternici îşi petrec timpul cu oameni la fel de puternici sau chiar mai puternici de la care învață. De exemplu, la semniariile mele vin și oameni foarte puternici, iar paradoxul este că tocmai acești oameni puternici sunt cei mai decişi şi încercă să învețe cât mai mult, spre deosebire de o altă categorie care ar putea spune: aşa este, dar e prea greu; așa este, dar nu se aplică întodeauna, etc. Astfel, omul puternic este angajat într-o călătorie de dezvoltare personlă și profesională în permanență.  Deschis nu înseamnă înfluențabil, ci înseamnă explorator, într-un final el asumându-și deciziile în același timp. De obicei, acest demers de a nu fi ignorant culminează cu aplecarea către partea spirituală indiferent de forma în care o face.

Concluzia este simplă: aveți 13 tipare pe care le puteți integra în viața voastră. Sunt tipare simple. Ați înțeles ce nu fac oamenii puternici și ce fac aceștia totodată. Integrați cât mai multe dintre aceste obiceiuri, dacă se poate chiar pe toate. Puteți adăuga și obiceiuri noi sau altele care nu au fost sumarizate în cele de mai sus. Dacă vă întrebați cum anume, îmi pare rău, însă nu am o formulă complicată pe care să încercați să o puneți în practică și să nu funcționeze. Formula mea e simplă: Treci la treabă! Aplică-le și atât, nimic mai mult și după scurtă vreme va deveni parte integrantă din viața voastră. Mai simplu de atât nu se poate!

Puteți printa acest articol sau doar ideile principale în măsura în care considerați că vă ajută:
1.    Nu rămân blocaţi în eșec.
2.    Nu-şi plâng de milă.
3.    Nu neagă problemele pe care le au.
4.    Nu evită schimbarea.
5.    Nu uzează de puterea lor într-un sens nepotrivit.
6.    Nu-şi bat capul cu lucruri aflate în afara zonei de control.
7.    Nu se pierd în detalii.
8.    Nu evită asumarea riscurilor.
9.    Nu se feresc de pericol.
10.    Nu sunt pesimiști în ceea ce privește rezultatul.
11.    Nu le este frică să ia decizii.
12.    Nu dezvoltă forme de atașament complicate.
13.    Nu suferă de autosuficienţă.

Sau mai ușor  vedeti  aceste reguli sub forma unui calendar pe anul 2014. Varianta printabila cu rezolutie buna o puteți descărca prin click aici http://www.marian-rujoiu.ro/calendar2014/ Îl printați, îl afișați într-un loc vizibil și vă amintiți mai des ce trebuie sa faceți sau ce capcane trebuie să evitati.

About Author

Marian Rujoiu's picture
Marian Rujoiu
Marian Rujoiu este trainer acreditat cu o bogată experienţă în negociere, vânzări şi management. Până în prezent a instruit peste 2500 de persoane din domenii diferite (medical, auto, imobiliar, organizări evenimente, echipamente, producţie, administrativ, IT, presă etc). Clienţii au apreciat întotdeauna la Marian Rujoiu implicarea sa, pregătirea şi profesionalismul de care a dat dovadă. Totodată, un atu al acestuia a fost experienţa dobândită în trecut ca angajat şi angajator si mai ales faptul că, înainte de toate, în cadrul cursurilor a dat startul trecerii la acţiune, mobilizând participanţii către rezultate imediate şi succes. Mai multe detalii, pe http://www.traininguri.ro/
ad-test-3