Studiu: 4 din 10 angajați inventează scuze pentru a lipsi de la birou când au interviu pentru alt job

Peste 60% din angajați susțin că obișnuiesc să își ia o zi de concediu pentru a merge la un interviu pentru alt loc de muncă, în timp ce 4 din 10 recunosc că preferă să inventeze scuze pentru a lipsi de la birou pentru interviu, potrivit unei analize a platformei de recrutare eJobs, publicată marți. Aproape 75% din respondenții sondajului susțin că au mers cel puțin la un interviu în ultimul an, 33% recunoscând că au avut chiar trei sau mai multe interviuri în această perioadă. Potrivit studiului, 7 din 10 români spun că își programează interviurile de angajare în timpul programului doar atunci când nu au altă soluție, în timp ce 10% susțin că toate interviurile avute în ultimele 12 luni au fost stabilite pe parcursul zilei de lucru la locul de muncă actual.

Pentru a se pregăti și a merge la interviu, 63% din angajați susțin că obișnuiesc să își ia o zi de concediu, însă 4 din 10 recunosc că preferă să inventeze scuze pentru a lipsi de la birou pentru interviu. Cele mai des întâlnite scuze folosite de angajații care merg la un interviu în timpul programului sunt programările la medic (46%), urmate de formalități birocratice (41%) și de urgențe în familie (32%). Totodată, 12% din angajați spun că merg la masă atunci când vor să plece la interviu, 10% că au programare la service auto, iar 8% că au o întâlnire de serviciu în afara biroului.

Alte scuze menționate au fost problemele personale, fără a fi furnizate detalii exacte superiorilor, sau nevoia de a merge la anumite cursuri sau examene. Mai mult de o treime dintre respondenții la sondajul eJobs (37%) spun că nu întâmpină, de obicei, dificultăți atunci când e nevoie să găsească scuze pentru a pleca la un interviu de angajare, dar 29% recunosc că le este teamă că vor fi refuzați de superiorul direct. Doar 23% din angajați spun că le este greu să găsească o scuză plauzibilă atunci când vor să lipsească de la birou pentru un interviu.

Doar 10% din angajați se tem că șeful și-ar putea da seama care este adevăratul motiv al plecării, considerând că acesta crede scuzele invocate în mică măsură sau chiar deloc. De aceea, peste 60% preferă să nu discute cu nimeni din birou despre motivul real al absenței, iar dintre cei 40% care o fac, 56% aleg să spună unui coleg din același departament, iar 40% unui coleg din alt departament, de care sunt apropiați.

Conform studiului, 61% sunt însă convinși că superiorul lor direct consideră veridice scuzele folosite pentru a pleca la un interviu pentru un alt job. Astfel, aproape jumătate dintre respondenți (47%) susțin că șeful lor nu a aflat niciodată despre participarea lor la un interviu de angajare, în timp ce în cazul a 18% adevăratul motiv al absenței a ajuns la cunoștința superiorului direct cel puțin într-unul din cazuri.

Dacă șeful ar afla despre interviul de angajare într-o altă companie, 37% din respondenții la sondajul eJobs consideră că nu ar exista nicio repercusiune, în timp de 38% cred că acest lucru ar afecta relația cu superiorul, iar 15% se tem de faptul că acesta le-ar trasa sarcini suplimentare. Mai mult, 1 din 10 consideră inclusiv că ar putea fi sancționați sau chiar concediați într-o astfel de situație.

De aceea, dintre angajații care au declarat că discută, de regulă, cu cineva din companie despre faptul că urmează să meargă la un interviu pentru un nou job, 17% aleg să spună chiar șefului. În ceea ce privește timpul necesar pentru un interviu, 78% din angajați spun că lipsesc cel mult două ore de la serviciu atunci când merg la un interviu, în timp ce restul susțin că au depășit acest interval.

Mai mult de o treime (37%) dintre cei care au fost la un interviu în ultimele 12 luni au compensat de fiecare dată cu ore suplimentare timpul lipsit de la birou, iar 46% au făcut acest lucru doar când a fost nevoie. Atunci când interviul de angajare se suprapune cu o urgență la locul actual de muncă, aproape jumătate (46%) dintre respondenți reprogramează sau anulează interviul pentru a gestiona urgența de la birou. Alți 25% din angajați încearcă să delege sarcina de serviciu unui coleg, dacă acest lucru este posibil, iar 16% caută o scuză pentru a amâna rezolvarea urgenței.

Cei mai mulți dintre respondenți (58%) nu au fost puși, în decursul ultimilor trei ani, în situația de a reprograma sau anula un interviu de angajare ca urmare a unei urgențe apărute la birou, dar restul au făcut acest lucru cel puțin o dată. Studiul eJobs a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2017, pe un eșantion de 1.330 de respondenți, dintre care 80% sunt salariați fără funcții de conducere. Ca profil general, 59% din participanții la studiu sunt femei și 41% bărbați, iar categoria dominantă de vârstă (66%) este 26-45 de ani.

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.