Studiu: Industria IT și-a dublat veniturile în 6 ani, ajungând la 5 miliarde de euro în 2017

Cifra de afaceri cumulată a firmelor de IT s-a dublat în ultimii 6 ani, la 5 miliarde de euro, în contextul în care segmentul IT deține o pondere din ce în ce mai crescută în economia națională, depășind, împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării, 6% din PIB, arată un studiu publicat luni.

Numărul companiilor din IT la nivel național a crescut în perioada 2011-2016, de la 9.823 la 14.339, și se previzionează că la finalul anului 2017 se va depăși numărul de 17.000. Practic, în cei 6 ani de zile, s-au înregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic, arată studiul realizat de Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES) Transilvania cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. „În cele 14.339 de firme înregistrate în anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajați, numărul acestora crescând cu 75% în ultimii 6 ani.

Mai mult decât atât, în perioada analizată se remarcă dublarea numărului de startup-uri, ceea ce indică apariția pe piață și a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi soluții și o nouă atitudine în business, completând astfel companiile cu experiență care au crescut în ritm susținut în ultimii ani.

Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurențe puternice constituie una dintre mizele pieței de IT, miză care suscită interesul tuturor specialiștilor, fiind una din premisele continuității cu succes a acestui domeniu”, notează autorii studiului. La nivel național, se observă un trend de scădere a numărului de companii mici cu 1-4 angajați și o creștere a numărului de companii fără nici un angajat. Dacă în 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau nici un angajat era de 27%, în 2016, acest procentaj a crescut la 35,5% din totalul firmelor de IT.

„Acest trend este îngrijorător din perspectiva faptului că, rata de creștere a angajării de personal nou este în scădere relativă și numărul companiilor de IT fără nici un angajat reprezintă o treime din totalul companiilor de IT. Astfel, tot mai multe companii de IT găsesc dificil să recruteze resursa umană și tot mai multi angajați din IT preferă să își înființeze propria companie, fapt care se reflectă și în evoluția numărului de startup-uri”, mai arată studiul.

În intervalul 2011-2016, numărul startup-urilor aproape s-a dublat (de la 1.806 startup-uri în 2011, la 3.795 în 2016), iar ponderea lor din totalul companiilor a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016.

Analiza relevă „ponderea mare a startup-urilor din Cluj-Napoca, unde, în decurs de 6 ani, creșterea acestui tip de business a fost de 281%, aproape triplându-se numărul de startup-uri din 2011”. Studiul cuprinde atât o analiză la nivel național, cât și o analiză comparativă realizată pe companiile din centre urbane din România (Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara, Brașov și alte municipii). În cadrul acestei analize, piața de IT a fost definită prin 9 coduri CAEN, referitoare în principal la producerea de soft sub variate forme, consultanță în producerea de soft și implementarea de produse (fără a include și tehnologiile comunicării sau comerțul cu amănuntul în domeniu).

Studiul național al pieței de IT a efectuat și o analiză asupra evoluției pieței de IT din Cluj-Napoca, între anii 2011 și 2016, constatând o creștere foarte rapidă, prin comparație cu alte centre de dezvoltare din sectorul informatic din țară, precum Iași sau Timișoara. Din această perspectivă Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din România, după București. „Numărul companiilor de IT a crescut cu peste 75% față de 2011, în Cluj-Napoca, mult peste media națională.

Luând în calcul și noile companii apărute în urma programelor guvernamentale precum „Start-up Nation”, la momentul actual se poate vorbi despre dublarea acestui număr. În cele 1.235 de companii de IT din Cluj-Napoca lucrează 14.036 de angajați, reprezentând 8,7% din total salariaților municipiului (161.610 pe 2016, conform datelor INS).

Astfel, 1 din 11 angajați clujeni lucrează în IT. Dacă se iau considerare și alte forme de colaborare (PFA, microîntreprinderi), numărul clujenilor care lucrează în IT depășea, la nivelul anului 2016, pragul de 20.000 de persoane”, mai arată autorii studiului. ARIES este Asociația Română pentru Industria Electronică și Software, cea mai mare şi influentă organizație creată pentru industria IT&C din România, cu 4 filiale zonale la Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca și Craiova.

Prin intermediul filialei ARIES Transilvania, membrii își propun să dinamizeze activitatea în această zonă, să se implice în activitățile referitoare la sectorul IT, să stabilească legături între firmele de profil, pentru promovarea intereselor locale pe plan național şi internațional, să sprijine inovarea la nivel regional.

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.