Studiu: Peste 60% din angajați nu se așteaptă la o mărire de salariu în următoarele șase luni

Studiu: Peste 60% din angajați nu se așteaptă la o mărire de salariu în următoarele șase luni Peste 60% din angajați nu se așteaptă la o mărire a salariului în următoarele șase luni, aproape 65% resimt un volum mai mare de stres la locul de muncă, iar 60% își doresc să își schimbe locul de muncă în anul care urmează, potrivit unui sondaj realizat de platforma Undelucram.ro.

„Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare și contribuții anunțate pentru începutul anului viitor îi fac pe angajații români să nu mai fie la fel de optimiști în privința viitorului lor pe piața muncii. Împreună cu elemente percepute a fi negative, specifice companiilor pentru care lucrează, aceste schimbări îi determină pe angajați să se aștepte la un an cu mai multă muncă depusă, mai mult stres și mai puțini bani”, se arată în sondajul efectuat de Undelucram.ro, o platformă dedicată angajaților din România.

Anul 2018 va aduce o migrare masivă a forței de muncă între companiile care își desfășoară activitatea în România, potrivit răspunsurilor oferite în cadrul sondajului. Astfel, nu mai puțin de 60% din respondenți au spus ca își doresc să își schimbe locul de muncă în anul care urmează.

Deciziile de a părăsi actualul loc de muncă par a fi voluntare, având în vedere că 48,3% din angajați nu se tem că vor fi concediați în următoarele șase luni. Pentru a-și schimba locul de muncă în anul care urmează, 61,86% din participanți au spus că sunt dispuși să participe la cursuri de specializare, 40,9% din respondenții sondajului și-au declarat disponibilitatea de a fi relocați în alt oraș decât cel în care se află acum pentru a începe o nouă carieră.

Mai mult, 44,8% consideră că în prezent sunt mult mai puține oportunități de angajare decât erau în urmă cu șase luni. 61% din angajați nu se așteaptă la niciun fel de mărire a salariului în următoarele șase luni, iar aproape 70% din aceștia se așteaptă la o evoluție negativă a veniturilor, exprimându-și opinia că trecerea contribuțiilor în sarcina lor le va scădea salariul.

Conform studiului, 52,8% cred că, pe lângă salariile mai mici pe care le vor avea de anul viitor, vor fi afectați și de un bonus în scădere comparat cu cel de anul trecut. Dacă la sfârșitul lui 2016 angajații plănuiau deja concediile pentru 2017, acum 55,3% din ei nu mai fac acest lucru, spunând chiar că se așteaptă să își permită mai puțină relaxare anul viitor. Angajații români susțin că și mediul de lucru se degradează treptat, 64% reclamă faptul că pe parcursul ultimelor șase luni volumul de muncă a crescut, pe când sprijinul oferit de companie sau colegi pentru desfășurarea activității a rămas la fel (51%).

Chiar și cu un volum mai mare de muncă, mediul de lucru, procedurile sau eficiența fie au rămas la fel ca până acum (41,6%), fie s-au înrăutățit (41,8%). Acest lucru conduce la un volum mai mare de stres, resimțit de 64,5% din angajați, se arată în studiu.

În ciuda faptului că în ultimul an au evoluat din punct de vedere profesional în cadrul companiilor pentru care lucrează (56,7%), doar 18,7% consideră că mai pot avansa pe scara ierarhică la actualul loc de muncă. Astfel, 40,3% din angajați nu mai au încredere în viitorul companiilor pentru care lucrează.

Sondajul a fost efectuat în mediul online în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2017. La întrebări au răspuns 1.318 persoane cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani.

Fiecare întrebare a avut trei variante de răspuns. Undelucram.ro este o comunitate online a angajaților din România, cu peste 50.000 de membri activi pe platformă și peste 150.000 de evaluări lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviurile de angajare sau ofertele salariale.

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.