Ce trebuie vizitat la Londra, cât costă și pe ce nu merită dați banii

Cei care doresc să viziteze Londra și au doar câteva zile la dispoziție trebuie să-și facă o listă scurtă cu obiectivele turistice, dar mai ales să verifice pe ce anume merită să dea banii. Cea mai ieftină intrare costă nouă lire sterline, adică aproximativ 11 euro.

Cu siguranță, nu trebuie ratat Palatul Parlamentului (House of Parliament sau Palatul Westminster). Turul clădirii ce are o istorie de aproape 1000 de ani, include și accesul în Camera Lorzilor și Camera Comunelor. Prin culoarele întunecate au trecut pe rând regii Marii Britanii, șefii guvernelor, dar și arhiepiscopi ai Bisericii Anglicane. Pe scurt, o istorie trăită pe viu, care trebuie completată cu o vizită la Westminster Abbey, clădire situată în imediata vecinătate a Parlamentului.

Acesta este locul unde se află înmormântați regii Marii Britanii, scriitori (Charles Dickens, Jane Austen etc), dar și Isac Newton, Charles Darwin etc. Iar, ora exactă va fi dată de bătrânul Big Ben ce veghează deasupra Tamisei, dar și a celor două clădiri ce adăpostesc o parte din istoria britanică.

Turul ghidat pentru vizitarea Palatului Parlamentului costă 18,5 lire, iar pentru Westminster Abbey 20 de lire. Copiii care nu au împlinit 16 ani beneficiază de reduceri la accesul de la toate obiectivele turistice. Pentru a evita aglomerația, este recomandat să cumpărați biletele online, care de multe ori sunt mai ieftine decât cele achiziționate la ghișeu.

Chiar dacă nu este în vecinătate, nu trebuie ratată schimbarea gărzii de la Buckingham. Turiștii pot asista gratuit la acest „spectacol”, în fiecare zi (cu unele excepții), în jurul orei 11.30. Iar, în apropiere se află High Park, o oază de verdeață în mijlocul unuia dintre cele mai aglomerate orașe din Europa.

De asemenea, pe lista obiectivelor turistice trebuie trecut și Turnul Londrei, care a fost ridicat de William Cuceritorul și care adăpostește nu numai copiile coroanelor regilor Marii Britanii, dar și poveștile triste ale celor ce au fost prizonieri și care și-au trăit aici ultimele clipe. La acesta se poate ajunge traversând nu mai puțin faimosul London Bridge, care unește cele două maluri ale Tamisei.

Turnul a servit drept trezorerie, armurărie, menajerie, sediu al Monetăriei Regale, oficiu de arhive publice și sediul Bijuteriilor Coroanei Angliei.

Însă Turnul Londrei a fost utilizat și ca închisoare, când numeroase personalități căzute în dizgrație, cum ar fi Elisabeta I, înainte de a deveni regină, au fost închise între zidurile sale. Această utilizare a dus la expresia „sent to the Tower” (trimis în turn).

Costul unui bilet este de 24 de lire, dacă este achiziționat online și 28 de lire la fața locului.

Iar pentru o întâlnire cu papirusul, sarcofagele, mumiile egiptene, dar și cu sculpurile Greciei și Romei antice trebuie făcută o vizită la British Museum. Accesul este gratuit.

Într-un alt colț al Londrei, pe malurile Tamisei, se află teatrul Globe al cărui nume este legat de William Shakespeare. De altfel, acesta a fost unul dintre proprietarii teatrului, alături de câțiva dintre actori. Globe a fost construit în 1599, iar pe scena lui au fost jucate piesele scrise de Shakespeare. În 1613, clădirea a fost distrusă de un incediu, dar ulterior a fost reconstruită. Accesul în teatru și în expoziție costă 15 lire.

Și dacă ați ajuns în țara pe unde trece meridianul zero, treceți pe la Observatorul Astronomic de la Greenwich, unde nu numai că vă puteți fotografia cu panoul pe care este marcată această coordonată geografică, dar veți putea admira instrumentele cu care astronomii au făcut diverse măsurători și au descoperit o mică parte din univers. Biletul costă 9,5 lire.

Și nu în ultimul rând, pentru a păstra o imagine de ansamblu asupra orașului, mergeți la London Eye, gigantica roată care vă va purta deasupra capitalei Marii Britanii. Contra unui cost de 23,45 de lire (bilet achiziționat online), veți pluti timp de o jumătate de oră și veți putea păstra pe camera foto amintiri de neuitat.

În schimb, vizita la Muzeul Figurilor de ceară nu va corespunde așteptărilor. Aglomerația și lumina slabă va face ca pozele să nu fie unele reușite, vizitatorii văzându-se nevoiți să apeleze, contra cost, la fotografii muzeului pentru fotografii „profesionale”. Pe de altă parte, în prețul unui bilet standard, care costă 35 de lire dacă este achiziționat la fața locului, nu sunt incluse decât o parte din exponate, pentru alte expoziții trebuind să se plătească o diferență de preț. De remarcat faptul că, din vechea expoziție a fost scoasă figura lui Vlad Țepeș, care era denumită Dracula.

Dacă dispuneți de câteva zile în plus, este recomandabil să mergeți pe cont propriu să vizitați Startford-upon-Avon, unde se află casa în care s-a născut William Shakespeare, castelul Warwick și Oxford. Excursiile organizate de agențiile de turism cuprind cele trei obiective, dar se pierde mai mult timp pe drum, decât este alocat pentru vizitarea obiectivelor turistice. O astfel de excursie organizată de agențiile de voiaj costă 90 de lire de persoană. Prețul include transportul și biletele de intrare la casa lui Shakespeare și la castelul Warwick.

Mona Scarisoreanu, mona.scarisoreanu@mediafax.ro