Kaspersky: veniturile comercianților de Crăciun, în pericol din cauza vulnerabilităților POS

Veniturile comercianților din perioada Crăciunului sunt în pericol din cauza atacurilor DdoS și a vulnerabilităților sistemelor POS, conform raportului Kaspersky Lab IT Security Economics, publicat miercuri. Peste 77% din companii au avut de suferit din cauza unui atac cibernetic în ultimele 12 luni, o creștere a atacurilor în care DDoS și sistemele POS au fost principalii vectori agravează situația, în special în perioada vânzărilor de Crăciun, atunci când sunt mai mulți cumpărători în magazin decât în mod normal, potrivit Kaspersky.

Cercetarea arată că, pe parcursul anului trecut, a fost o explozie (până la 16%) atât a atacurilor DDoS, cât și a celor în care erau folosite vulnerabilități ale terminalelor POS. Aceste date indică faptul că, indiferent ce tip de furt plănuiesc infractorii cibernetici în această perioadă, e foarte posibil să folosească atacurile DDos sau vulnerabilitățile sistemelor POS. În anul 2017 au fost observate mai multe breșe de securitate, raportate în sistemele de plată ale unor branduri precum Chipotle, Hyatt Hotels și, recent, Forever 21.

Conform celui mai nou raport DDoS Intelligence, și Kaspersky Lab a înregistrat o creștere ca număr și răspândire geografică a atacurilor DDoS inițiate de botnet-uri, în cel de-al treilea trimestru al anului 2017 fiind identificate ținte în 98 de țări (comparativ cu 82, în al doilea trimestru).

Infractorii cibernetici pot să pună în scenă atacuri DDoS pentru a cere o răscumpărare sau pentru că reprezintă niște competitori lipsiți de etică. De asemenea, pot să folosească sistemele POS ca o poartă de acces pentru atacurile direcționate sau să fure datele de autentificare sau banii utilizatorilor, avertizează Kaspersky. Kaspersky Lab recomandă păstrarea platformelor de e-commerce actualizate pentru că fiecare nouă actualizare poate să conțină patch-uri importante care să facă sistemul mai puțin vulnerabil în fața infractorilor cibernetici. De asemena, se recomandă comercianților să se asigure că pe terminalele POS folosite rulează cea mai recentă versiune de software și să schimbe parolele prestabilite. Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securității cibernetice.