Studiu: 1.400 de ansambluri rezidențiale sunt în deiverse stadii de dezvoltare, în 7 orașe

Aproape 1.400 de ansambluri rezidențiale cu minim 30 de apartamente sunt localizate în șapte mari orașe ale țării și împrejurimi, fiind în diferite faze de dezvoltare, cele mai multe situându-se în București, potrivit unui raport de piață realizat în perioada martie-aprilie de Imobiliare.ro

În Capitală există în prezent 500 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente; dintre acestea, 124 sunt deja vândute, iar 99 au obținut autorizația de construcție sau sunt în faza de inițiere a PUZ-ului. Restul sunt disponibile spre vânzare, fie că este vorba de proiecte deja existente (ajunse la faze ulterioare de dezvoltare) sau de unele nou-lansate.

Cele mai mari complexuri rezidențiale din zona Capitalei sunt amplasate la marginea orașului, precum ansamblul Cosmopolis (2.600 de unități), dezvoltat de compania cu acționariat turcesc Opus Land Development, în zona Tunari-Ștefăneștii de Jos. Tot în nordul Bucureștiului, în zona Băneasa, de data acesta, dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a construit până acum circa 1.600 de locuințe dintr-un total planificat de aproape 2.500 de unități. Un număr de 1.680 de unități locative au dezvoltat și frații Negoiță, în cadrul complexului Confort City. Ansamblul cu cele mai multe locuințe construite până acum în zona Bucureștiului este însă Militari Residence, cu aproape 8.000 de unități locative livrate până acum și alte aproximativ 1.500 în curs de finalizare până în primăvara anului viitor.

„În ultimii ani, odată cu stabilizarea sectorului imobiliar, o serie de dezvoltatori și-au îndreptat atenția spre terenuri cu un amplasament mai bun, anunțând proiecte de amploare în cartierele tradiționale ale orașului. Printre cele mai semnificative asemenea inițiative se numără Belvedere Residences (peste 1.500 de unități în apropierea stațiilor de metrou Pipera și Aurel Vlaicu), 21st Residence Politehnica (1.470 de locuințe în plan) sau Estic Park (1.500 de unități anunțate în zona Pantelimon)”, se arată în comunicatul emis de Imobiliare.ro.

Piața timișoreană reunește în prezent un total de 182 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente; 69 din total sunt disponibile spre vânzare, 56 au fost deja contractate, iar 57 așteaptă demararea lucrărilor.

„În Timișoara se observă aceeași tendință de migrație a dezvoltatorilor spre localitățile adiacente orașului – acestea atrag însă, în general, proiecte de mici dimensiuni (sub 100 de unități), fie de apartamente, fie de case. Cel mai amplu proiect este investiția de 120 de milioane de euro, realizată de antreprenorul local Ovidiu Șandor, în ansamblul rezidențial ISHO, care va cuprinde în doar trei ani 1.200 de apartamente, 50.000 mp de birouri, un hectar de spații verzi, o parcare de 2.000 de locuri, alături de o zonă de servicii și facilități sportive și culturale”, se mai arată în studiu. Cel mai mare ansamblu construit până acum în oraș este Uranus Plaza, din zona Spitalul Județean, cu 223 de apartamente finalizate. Un alt proiect este ansamblul Adora Forest al celor de la Tagor – situat în Dumbrăvița, prevăzut să cuprindă în jur de 1.000 de locuințe dezvoltate în mai multe etape (dintre care 107 au fost deja livrate).

Cluj-Napoca reunește un total de 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piață, 81 au fost deja vândute, iar restul au autorizația de construcție sau sunt în proces de realizare a PUZ-ului. Ansamblul rezidențial Calea Baciului este cel mai mare proiect rezidențial din această zonă, format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente. În Florești, cele mai mari proiecte, respectiv Multiserv 1 și Multiserv 2 (ambele dezvoltate de Wohnung Invest), ajung la câte 600 de unități locative. În interiorul orașului, proiectul cu cele mai multe locuințe finalizate până acum este Bonjour Residence, din cartierul Bună Ziua, ce numără tot 600 de unități.

În Constanța există în prezent 187 de proiecte de locuințe; dintre acestea, 66 au fost deja contractate, 50 se află în faze preliminare demarării lucrărilor, în vreme ce 71 sunt disponibile spre vânzare.

Ansamblul cu cele mai multe unități locative finalizate este Lira Residences, amplasat în zona Primo; format din 17 blocuri, acesta cuprinde 365 de apartamente. Pe locul al doilea se află un proiect de nouă blocuri din zona Tomis Plus (Building Ștefan Constanța), în cadrul căruia au fost livrate până acum 320 de locuințe (dintr-un total de 360). Printre proiectele anunțate, cea mai îndrăzneață inițiativă le aparține celor de la Maurer Imobiliare, care vor să construiască un ansamblu de 3.400 de apartamente în zona Tomis Plus. Complexul va fi amplasat pe un teren de 19 hectare, iar dezvoltatorul a obținut recent actele necesare pentru realizarea planului urbanistic zonal (PUZ).

În Iași există în momentul de față 145 de ansambluri de locuințe, dintre care 81% de apartamente. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 90 de proiecte, sunt disponibile spre vânzare, în vreme ce 20 au fost deja contractate, iar restul de 35 se află în etape preliminare demarării construcției. Ansamblul ieșean cu cele mai multe unități finalizate este Design Residence: localizat în zona Nicolina-CUG, acesta cuprinde în prezent 210 apartamente (dintr-un total de 280 planificate). Proiecte importante sunt și Copou Bellevue, dezvoltat de Adama (170 de locuințe finalizate), sau Penta Rezidențial, din zona Tătărași-Aviație (200 de locuințe livrate). La capitolul planuri de dezvoltare ulterioară, de menționat este ansamblul Dream Village din zona Păcurari, cu un total de 510 apartamente în plan (dintre care 180 finalizate), dar și Complexul Newton, cu 500 de unități anunțate (din care 125 livrate).

În Brașov există un total de 145 de ansambluri rezidențiale (dintre care 70% de apartamente): 75 disponibile spre vânzare, 60 a căror construcție urmează să înceapă și 10 care au fost deja contractate. Cel mai prolific dezvoltator rezidențial din Brașov este Maurer Imobiliare, activ pe piața românească din anul 2006. Doar ansamblul Avantgarden 3, situat în zona Bartolomeu, este prevăzut să ajungă la 3.570 de unități locative. Dintre acestea, 1.670 de apartamente au fost finalizate (și vândute) în prima etapă de dezvoltare; în prezent se află în derulare etapa a doua (18 blocuri cu 1.200 de apartamente), având ca termen de finalizare anul 2018, în vreme ce ultima fază de construcție (compusă din zece blocuri cu 700 apartamente) va fi derulată în perioada 2017-2020.

În Sibiu există un total de 59 de proiecte rezidențiale, din care 82% de apartamente, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro; dintre acestea, 38 sunt disponibile în piață, trei au obținut recent autorizația de construcție, iar 18 se află în proces de inițiere a PUZ-ului. Proiectul Magnolia Residence, amplasat în zona Turnișor, este prevăzut să cuprindă 1.200 de unități locative; amplasat pe un teren de 5,1 hectare, în cadrul acestuia au fost livrate 12 vile și cinci blocuri (circa 400 de apartamente vândute). Maurer Imobiliare intenționează să dezvolte 20 de blocuri (din care șase sunt deja vândute) cu un total de 1.800 de apartamente în localitatea Șelimbăr, de lângă Sibiu.

Imobiliare.ro este un portal imobiliar din România lansat în ianuarie 2000.

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro