ad-test-0
ad-test-2

Mini-ghid pentru protejarea programelor de calculator - sau toate informatiile necesare pentru producatorii si dezvoltatorii de programe de calculator in domeniul proprietatii intelectuale

 In contextul dezvoltarii continue a industriei IT pe teritoriul Romaniei, este foarte important pentru toti producatorii si dezvoltatorii programelor de calculator sa cunoasca informatiile necesare pentru a le putea proteja si a le putea comercializa fara a se expune unui risc, oricat de mic ar fi acesta. 

De asemenea, este necesar pentru orice agent economic din acest domeniu, sa stie cum sa se foloseasca de drepturile sale asupra programelor de calculator create, pentru a creste considerabil veniturile si a conduce afacerea catre prosperitate.

Cea mai inalta protectie asupra unui program de calculator poate fi conferita prin inregistrarea ca drept de autor (conform legii nr. 8/1996) sau ca brevet de inventie (conform legii nr. 64/1991).

Drept de autor

Autorul programului de calculator dobandeste protectie asupra acestuia din momentului realizarii. Totusi, inregistrarea sau inscrierea in Registrul National al Programelor pentru Calculator este obligatorie pentru persoanele fizice (autorizate) sau juridice care doresc sa desfasoare activitatile de  producere, import, inchiriere, distribuire si comercializare a programelor pentru calculator (art. 17, alin (1) din O.G. 25/2006 republicata, modificata si completata prin O.U.G. 43/2010). Persoanele care realizeaza activitatile mentionate si nu sunt inscrise sau inregistrate in Registrul National al Programelor pentru Calculator, pot fi sanctionate cu amenda cuprinsa intre 2000 si 10000 RON.

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor administreaza registrele producatorilor si a  programelor pentru calculator, unde agentii economici din domeniul IT se pot inregistra ca producatori sau comercianti de programe pentru calculator sau isi pot inregistra dreptul de autor asupra programului creat. Programul trebuie sa se regaseasca pe un suport si depus la Oficiu, insa nu pentru a fi analizat ci doar pentru a fi inscris in registru si pastrat pentru a fi folosit ca mijloc de proba atunci cand este nevoie, fie datorita unui litigiu, fie pentru licentierea acestui drept catre terti. 

Inscrierea in registrele Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor se realizeaza contracost, taxele fiind insa modice. Procedura de inscriere trebuie sa respecte urmatorii pasi, in aceasta ordine:

1. Inregistrarea persoanei fizice autorizate sau a persoanei juridice in Registrul National al Programelor pentru Calculator.

2. Inregistrarea programului de calculator in Registrul National al Programelor pentru Calculator.

Brevet de inventie

Producatorii pot proteja programele de calculator create de acestia prin acordarea unui brevet de inventie de catre OSIM. Conditiile sunt mult mai drastice decat in cazul inregistrarii ca drept de autor, deoarece programul este analizat o perioada foarte mare de timp si trebuie sa indeplineasca multiple conditii. De aceea, programul de calculator trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a putea fi brevetat:

- sa fie susceptibil de caracter tehnic

- sa fie susceptibil de aplicabilitate industriala

- sa indeplineasca conditia noutatii

- sa implice un pas inventiv

Taxele aferente brevetarii programului de calculator sunt destul de mari, iar procedura de brevetare dureaza cel putin 3 ani. Cel mai important aspect insa este ca puteti realiza o licenta referitor la brevetul de inventie catre un tert inca de la depunerea cererii, dobandind ulterior protectia completa asupra inventiei.

Cum imi protejez programul de calculator fata de angajati, parteneri sau colaboratori

Este imperativ necesar pentru un producator in acest domeniu sa includa in contractele de munca, clauze care sa specifice ca angajatul renunta la drepturile de autor asupra programelor create in timpul programului de lucru sau in interes de serviciu, aceste drepturi fiind transmise catre angajator. 

Clauzele de “non-compete” si de confidentialitate trebuie incluse atat in contractele cu angajatii, cat si in contractele cu partenerii sau colaboratorii. Deoarece, in cazul unui litigiu intre doua programe software, este necesara aratarea accesului paratului la codul sursa, cel mai indicat ar fi sa fie mentionat acest lucru in contractul de munca, colaborare sau parteneriat.

De asemenea, in acest domeniu este foarte intalnita situatia in care marile companii contracteaza producatori de programe de calculator pentru crearea unui anumit software si, mai apoi, contracteaza angajatii producatorului pentru dezvoltarea software-ului, angajandu-I direct in cadrul companiei, reducand astfel costurile (fiind mai ieftin sa platesti direct salariile angajatilor decat onorariile producatorului de software). Pentru a elimina acest inconvenient, cea mai indicata este includerea unei “non solicitation clause”, atunci cand va fi incheiat un contract cu un viitor client.

Cum se demonstreaza copierea, reproducerea sau contrafacerea programelor de calculator

1. Aratarea accesului paratului la codul sursa;

2. Evidentierea asemanarilor dintre programe.

1. Aratarea accesului paratului la codul sursa ramane la libera interpretare, fie prin dovezi care sa ateste ca paratul, in exercitarea atributiunilor de serviciu a avut acces la codul sursa, fie prin dovezi care sa demonstreze ca accesul la codul sursa se putea efectua liber (spre exemplu, unele programe software accesibile online pot avea afisat codul sursa pe pagina web; puteti sa intrati pe o pagina web si apasati Click Dreapta si selectati View page source).

2. Asemanarea dintre doua programe poate fi:

 - Literal –asemanarea intre codurile sursa;

- asemanarea intre codurile obiect/codurile masina (Codul sursa nu poate fi inteles direct de catre calculator; pentru aceasta el trebuie mai intai transpus (prin asamblare, compilare sau interpretare) in asa numitul „cod obiect” sau si „cod masina”, care este in general pe intelesul hardware-ului si executabil).

- Non-literal – structura;

- succesiune;

- organizare;

- interactiunea codului cu hardware-ul si sistemul de operare.

Contrafacerea, copierea sau reproducerea programelor de calculator mai poate fi demonstrata si cu ajutorul testului Abstraction-Filtration-Comparison AFC, folosit in mai multe situatii precum in cazul Computer Associates International, Inc. v. Altai, Inc., 982 F.2d 693 (2d Cir. 1992) din Statele Unite ale Americii.

Toate aceste informatii sunt generale si trebuie sa fie cunoscute de catre toti producatorii si dezvoltatorii de programe de calculator insa pentru a va proteja si exploata cat mai bine protectia asupra programelor de calculator este imperativ sa apelati la un consilier in proprietate intelectuala, pentru a gestiona cat mai corect protectia asupra drepturilor dumneavoastra.

Consilier Marian Constantin

About Author

Nomenius
Agentie de proprietate intelectuala
ad-test-3