ad-test-0
ad-test-2

„Ograda cu struţi”, afacere cu profit de 100.000 de euro anual, pornită la Sebeş cu banii din nuntă

Doi tineri din Sebeș, județul Alba, au investit banii obținuți la nuntă, 10.000 de euro, într-o mică ogradă cu struți, care opt ani mai târziu le aduce anual un profit de peste 100.000 de euro. Cea mai mare parte din carne merge la export, iar din piele se fac pantofi de lux.

În anul 2009, Anca și Marius Farcașiu au cumpărat două femele de struţ și un mascul, iar în prezent au 30 de familii, sacrificând, în fiecare an peste 1.000 de păsări. „Înainte să ne apucăm de această afacere am trimis câteva e-mailuri în Germania, Franța și Olanda să vedem dacă cineva e dispus să cumpere carne de struț. Am fost surprins să primim înapoi câte tone le putem livra pe săptămână. În secunda doi m-am apucat de această afacere cu struți, pregătind ograda, fără să mă mai gândesc unde vreau să ajung. Era clar că acolo voiam să ajung”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Marius Farcașiu. Antreprenorul a adăugat că a reușit să se dezvolte investind profitul și dublând, astfel, de la an la an, numărul familiilor de struți. Anul acesta a luat primul credit pentru a finaliza un abator în care sacrifică păsările. ”Am ajuns la 30 de familii. Cererea de carne de struț a fost foarte mare. În prezent am ajuns să vindem în Germania și Elveția, dar și în mai multe supermarketuri din România.Am intrat mai bine pe piață după ce am finalizat abatorul în care sacrificăm struții. De abia de o lună am dat drumul la abator și rulăm undeva la 50 de animale pe lună, asta înseamnă 700-800 de euro rulaj per animal. Am ajuns la o investiție totală de 1,1 milioane de euro, abatorul fiind 500.000 de euro”, a spus Marius Farcașiu.

Cifra de afaceri a Ogrăzii cu struți a ajuns, anul trecut, la 480.000 de euro, iar de anul viitor, datorită investițiilor în abator, familia Farcașiu mizează pe afaceri de peste un milion de euro.

”Prețul kilogramului de carne de struț variază între 60 și 140 de lei. Dintr-un struț de 100 de kilograme recoltăm undeva la 30 de kilograme de carne. Dintre acestea, doar 18 kilograme sunt bucăți mari care se pot vinde cu prețuri între 80 și 140 de lei. Restul e carne din care se prepară salam și mici”, a mai spus Marius Farcașiu.

Struții de la Sebeș sunt hrăniți cu 70% lucernă şi 30% furaje produse în ferma proprie. Creșterea unui pui până la vârsta de nu an nu este foarte costisitoare, sub 100 de euro, spune antreprenorul. În 2017, Ograda cu struți de la Sebeș a ajuns să fie una dintre cele mai mari din România. ”Ferma noastră are circuit în închis. Aici se reproduc, aici sunt crescuți și hrăniți cu rețetele noastre, iar apoi abatorizați, ambalați și livrați în supermarketuri”, potrivit lui Marius. Marius Farcașiu a susținut că vrea să-și extindă în continuare afacerea și să ajungă la 2.500 de animale sacrificate în fiecare an, iar majoritatea cărnii va fi exportată în Elveția, unde a găsit deja un distribuitor.

De asemenea, antreprenorul se gândeşte la valorificarea pielii de struț, care este considerată un produs de lux, fiind utilizată pentru obţinerea unei game variate de accesorii vestimentare. ”Mi-am cumpărat o pereche de pantofi din piele de struț și atunci mi-a venit ideea să valorific și eu pielea struților mei. Am luat legătura cu creatorul de modă Ștefan Burdea și așa am ajuns să furnizez materie primă pentru pantofii de lux creați de el. Așa am aflat că cele mai scumpe obiecte și accesorii sunt cele din piele de struț, nu din piele de șarpe sau crocodil”, a afirmat Marius Farcașiu.

Struții sunt păsări rezistente, care s-au aclimatizat foarte bine în România, inclusiv la -20 de grade Celsius. Ei sunt recunoscuți ca fiind prietenoși, dar devin agresivi doar când sunt în perioada de împerechere. Oul de struţ este echivalentul a 24 de ouă de găină și cântărește în jur de două kilograme. 

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.
ad-test-3