Cărți de identitate biometrice pentru români

Din vara anului 2013, cetăţenilor români li se vor elibera cărţi de identitate biometrice, ce vor conţine amprenta digitală şi un cip personalizat.

Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum numele complet al titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P. şi adresa de domiciliu, dar şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

În schimb, cartea de identitate biometrică de tip smart card va mai include prenumele părinţilor titularului, certificate digitale, date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

În plus, buletinul biometric garantează un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate, declară specialiştii de la Biroul de Evidenţă al MAI.

 

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate urmează să fie stabilite printr-o hotărâre a Guvernului. După personalizarea cărţii electronice de identitate, respectiv a cărţii de identitate şi transmiterea acestora la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

 
Cartea electronică de identitate permite titularului utilizarea semnăturii electronice calificate.

 

About Author

Business Age
Business Age este centrul de resurse pentru sectorul business care oferă cititorilor informaţii din domenii precum marketing, mărci comunitare, PR şi publicitate, juridic, educaţie financiară, economie, antreprenoriat, afaceri online şi achiziţii publice.