Fabrică belgiană de componente pentru Airbus inaugurată la Cluj

CLUJ-NAPOCA (MEDIAFAX) - Compania belgiană Sonaca, producător de sisteme destinate industriei aerospațiale, a inaugurat, vineri, în comuna Moldovenești, județul Cluj, o fabrică în care se produc componente pentru aripile avioanelor Airbus, investiţia fiind de aproape 12 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul general al Sonaca Aerospace Transilvania, Laurent Maroy, a declarat, vineri, la inaugurare, că în noua fabrică lucrează circa 30 de persoane, urmând ca numărul acestora să crească la peste 100 până la sfârşitul anului.

"Inaugurăm fabrica Sonaca din comuna Moldoveneşti, pe un teren cumpărat de noi de 10.000 metri pătraţi, unde vom produce componente pentru avioanele Airbus A320, dar şi pentru un producător de avioane din Brazilia. Producem piese pentru bordul de atac al aripii, partea frontală a aripii, din aluminiu, care schimbă portanţa în momentul aterizării sau decolării. De asemenea, şi componente din fibră de carbon pentru constructorul brazilian. Investiţia este de 11,8 milioane de euro, din care aproape jumătate, 5,4 milioane de euro, este ajutor de stat. Avem acum circa 30 de angajaţi şi vrem ca, până la sfârşitul anului, să ajungem la o sută de persoane, după care să creştem numărul acestora pe termen mediu la circa 250. Construcția fabricii a durat 18 luni şi avem planuri de extindere în zonă în perioada următoare şi am cumpărat alte două terenuri lângă actuala fabrică”, a spus Maroy.

Potrivit acestuia, conducerea companiei a ales zona comunei Moldoveneşti deoarece este aproape de Autostrada Transilvania, nu departe de graniţa cu Ungaria, iar angajaţii sunt bine pregătiţi.

“Aeroportul Internaţional Cluj, de unde sunt curse spre Bruxelles, constituie, de asemenea, un avantaj”, a subliniat Laurent Maroy

Directorul de calitate al Sonaca Aerospace Transilvania, Aurelian Farcaş, a declarat, la rândul său, că, în acest an, fabrica din Moldoveneşti va livra componente pentru 24 de avioane Airbus.

Prezent la inaugurare, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, a declarat că investiţia a fost posibilă datorită oamenilor dedicaţi şi datorită schemelor de ajutor de star.

"Avem o mare investiţie materializată aici şi aşa se întâmplă când avem oameni dedicaţi, continuitate, scheme de ajutoare de stat. Ne bucurăm că Sonaca şi-a găsit locul în familia industriei aerospaţiale româneşti. Această compania a arătat că România nu mai este şi nu mai trebuie să fie un loc atractiv doar pentru costul redus al forţei de muncă, ci a venit în România pentru că avem o educaţie tehnică fantastică, pentru că oferim un mediu investiţional stabil, facilităţi locale, scheme de ajutor de stat, pentru că există un viitor pentru extidere. Sonaca a arătat că România este locul unde să investeşti”, a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, investiţiile trebuie să aducă valoare adăugată, iar România trebuie să iasă din mentalul prin care exportă resurse natural.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a afirmat că zona aeronautică românească este generoasă, astfel încât trebuie aduşi jucătorii europeni şi mondiali potriviţi pentru a o întregi.

"Zona aeronautică românească este generoasă, avem clustere cu expertize şi la Bacău şi la Braşov şi în Transilvania. Trebuie să aducem jucătorii europeni şi mondiali potriviţi astfel încât să întregim această zonă. Familia aeronauticii româneşti s-a îmbogăţit azi cu un nou membru, Sonaca, semnele sunt că vor veni şi alţii. Pe măsură ce avem astfel de investiţii, pe măsură ce avem grijă de investitori să aibă o experienţă investiţională pozitivă, ei sunt cei mai buni ambasadori în a atrage şi alţi investitori”, a spus Petrescu.

Acesta a adăugat că este unul dintre cei mai mari susţinători ai finalizării planurilor de infrastructură din România, în condiţiile în care nu mai există răbdare nici în rândul populaţiei, nici în mediul de afaceri.

"Trebuie să livrăm şi trebuie să livrăm acum. Din punctul de vedere al Guvernului, tot ceea ce înseamnă infrastructură ocupă un loc prioritar în planurile Executivului. Noi avem o structură în subordinea ministerului, Invest Romania, şi suntem prima uşă la care un investitor bate. Avem toate motivele să îi convingem că România este locul unde trebuie să investească însă este un element pe care trebuie să îl promitem şi să şi-l livrăm, şi anume infrastructura care este esenţială pentru a crea investiţii sustenabile în viitor”, a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri.

La ceremonia au mai participat secretarii de stat Ilan Harry Laufer de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ambasadorul Belgiei în România, Thomas Baekelandt, oficialităţi locale şi judeţene.

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producția, ansamblarea și testarea de structuri și sisteme destinate industriei aerospațiale, destinate uzului civil și/sau militar. Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe.

Sediul principal al Sonaca se află în Gosselies, Belgia. Pe lângă România, grupul belgian mai deține unități de producție în Belgia, China, Canada și Brazilia, intenţionând să construiască o unitate de producţie în SUA.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro