INS: Prețurile vor crește moderat în construcții și comerțul cu amănuntul în perioada aprilie-iunie

Numărul de salariaţi va înregistra o creștere în domeniul construcțiilor, iar prețurile vor crește moderat în construcții și comerțul cu amănuntul, potrivit tendințelor în evoluția activității economice în perioada aprilie – iunie 2017, publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprile 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +16%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +62%). Pentru preţurile produselor industriale și numărul de salariați se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni.

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +38%). Managerii estimează de asemenea, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%) și creșterea moderată a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +10%).

„În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +34%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +27%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +14%)”, se arată în comunicatul publicat de INS.

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%) și a preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +5%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, precizează INS.

 

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro