Numărul persoanelor ultrabogate din lume a crescut cu 6.340 în 2016

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Numărul persoanelor ultrabogate din lume (UHNWIs) a crescut cu 6.340 în 2016, totalul fiind de 193.490 de persoane, potrivit datelor prezentate joi de New World Wealth pentru raportul Knight Frank – „The Wealth Report”. Această creștere inversează declinul de 3% consemnat în 2015.

Knight Frank, cea mai mare rețea globală deținută privat în domeniul imobiliar, a lansat The Wealth Report, cel mai prestigios studiu asupra averilor private globale. Ediția a 11-a a raportului prezintă o perspectivă asupra comportamentului persoanelor ultra-bogate din lume (UHNWI - „ultra high net worth individuals”, cu o avere mai mare de 30 milioane de dolari), distribuția globală a bogăției și orașele care domină din acest punct de vedere.

Cele mai multe persoane ultra-bogate din lume trăiesc în America de Nord (aproximativ 73.000) și în Europa (49.600), iar Asia rămâne pe locul trei, dar foarte aproape de Europa, cu aproximativ 46.000 UHNWI. Previziunile pentru următorii 10 ani arată că Asia va depăși considerabil Europa.

„Chiar dacă vom avea o perspectivă economică mai clară pentru Marea Britanie și SUA doar în următoarele 12-24 de luni, raportul constată că în Europa, Marea Britanie rămâne pe locul 1 în ceea ce privește populația ultra-bogată, cu o estimare de creștere de 30% în următorii 10 ani”, notează autorii studiului.

România are cu 10 persoane ultra-bogate (avere mai mare de 30 milioane $) mai mult în 2016 față de 2015.

Tot în următorii 10 ani, se așteaptă o creștere mai mare a populației UHNWI în SUA în comparație cu multe alte țări dezvoltate, în pofida incertitudinilor politice din jurul noului președinte.

Andrew Amoils, directorul de cercetare de la New World Wealth, comentează asupra factorilor care au continuat să susțină creșterea: „O influență esențială asupra veniturilor în 2016 a avut-o performanța piețelor bursiere în dolari. În multe țări, aceasta a fost mult mai puternică în 2016 decât în 2015. Chiar dacă există incertitudini pe scară largă, avem și fundamente puternice în multe economii, cu semne de progrese reale în ceea ce privește reglementările care pot să contribuie la înflorirea economiei în unele locuri”.

În timp ce populația globală ultra-bogată este prognozată la o creștere de 43% până în 2026, The Wealth Report relevă variații considerabile în rata creșterii din diferite țări și regiuni ale lumii:

- Vietnam a experimentat cea mai mare creștere a populației ultra-bogate din ultimii 10 ani, iar prognoza ne arată o creștere la fel de spectaculoasă, de 170%, până în 2026. Numărul total al UHNWI din Vietnam va ajunge la 540;

- Asia începe să provoace SUA în ceea ce privește statutul de cel mai mare număr de UHNWI, acum diferență este de 27.020 de persoane, dar în 2026 diferență este prognozată la doar 7.068 de ultra-bogați. Previziunile ne arată că Asia va depăși creșterea din Europa în următorii 10 ani-91% creștere versus 12% creștere pe continentul european;

- Se așteaptă că țările care oferă siguranță politică și fiscală, precum și o calitate a vieții excepțională, să aibă o creștere puternică a populației UHNWI în următorii 10 ani. Printre acestea se numără Australia, Canada, Malta, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Monaco și Israel;

- Țări din Africa și America Latină care vor experimenta creșteri exponențiale: Mauritius, Etiopia, Tanzania, Uganda, Kenya, Rwanda, Mexic și Argentina.

Dan Straut, dan.straut@mediafax.ro