ad-test-0
ad-test-2

Senat: Constructorii de imobile destinate comercializării nu vor mai plăti impozite

Constructorii de imobile destinate comercializării nu vor mai plăti impozite pe clădirile edificate, a decis în ședința de plen de marți Senatul, potrivit unei propuneri legislative inițiată de social-democratul Șerban Nicolae.

Propunerea are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respectiv ''clădirile, construcție nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condițiile legii, exlusiv în scopul comercializării''.

Potrivit raportului Comisiei pentru buget-finanţe, scutirea se aplică de la momentul finalizării construcției până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinței.

''Dezvoltatorul imobiliar construiește cu forțe proprii, în cadrul și potrivit obiectului de activitate – ca o activitate de producție – o clădire, obținând un produs finit destinat ulterior comercializării, ca marfă. În prezent, potrivit legii, după finalizarea construcției și obținerea produsului finit, constructorul este obligat să înregistreze imobilul edificat la compartimentul de impozite și taxe locale, în vederea impozitării'', se arată în expunerea de motive.

Inițiatorul susține că similitudinea dintre producătorul de immobile construite și producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă.

''Diferența, potrivit cadului legal actual, este data de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare/înmatriculare, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea și impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcției, chiar dacă nu nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început'', se mai arată în expunerea de motive.

Decizia Senatului a fost luată cu 50 de voturi pentru, 12 abțineri și niciun vot împotrivă.

Senatul a fost primă cameră sesizată, Cameras Deputaților fiind for decizional.

Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro

 
ad-test-3