ad-test-0
ad-test-2

Studiu: Portretul-robot al angajatului încadrat cu salariul minim pe economie

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Angajatul plătit cu salariul minim pe economie are vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani, lucrează într-o firmă de mici dimensiuni și locuiește în sudul țării, arată un studiu al Ministerului Muncii.

Profilul angajatului încadrat cu salariul minim pe economie prezintă un „bărbat din grupa de vârstă 35-44 de ani și cu un nivel educațional mediu” care „locuiește într-una din regiunile Sud-Muntenia sau București-Ilfov”, având un contract de muncă „pe durată nedeterminată (96,8% din totalul salariaților au un astfel de contract)”. Dacă are o vechime în muncă de sub un an, acesta „este angajat în firme de mici dimensiuni, de 10-49 salariați”, iar dacă are vechimea cuprinsă între 1 și 5 ani, lucrează „în cadrul firmelor de dimensiuni medii”.

De asemenea, potrivit studiului, salariatul plătit cu minimul pe economie este „angajat în firme/instituții din domeniile administrație publică și apărare, asigurări și asistență socială, industrie alimentară, comerț cu amănuntul, industrie extractivă, construcții, industria prelucrătoare și transporturi” sau ca „personal de îngrijire, conducător de vehicule și operator la instalații și utilaje mobile”.

„Ocupații deținute de salariații remunerați la nivelul salariului minim – muncitori necalificați în industria extractivă, construcții, industria prelucrătoare și transporturi (18,6%), personal de îngrijire (9,1%), conducători de vehicule și

operatori la instalații și utilaje mobile (7,9%) – sunt cele mai numeroase în totalul efectivului de salariați remunerați la nivelul salariului minim”, mai arată documentul citat.

Referitor la profilul gospodăriilor care au în componență salariați încadrați cu salariul minim, studiul mai arată că doar în 13,5% din gospodăriile din România există astfel de salariați. Mai exact, „în 10,7% din gospodării se regăsește un salariat la salariul minim, în timp ce doi sau mai mulți salariați remunerați cu salariul minim se regăsesc în numai 2,8% din gospodării”.

Din totalul salariaților retribuiți cu salariul minim pe economie, „aproximativ 13% aparțin unei gospodării formate din doi adulți, 12,8% sunt din gospodării cu doi adulți și un copil, iar aproximativ 11% sunt din gospodării cu trei adulți. În procente mai mici se regăsesc repartizați în gospodăriile cu doi adulți și doi copii (8,9%), patru adulți și un copil (9,7%), respectiv în gospodăriile cu patru adulți (10%)”. Totodată, „dacă într-o gospodărie sunt mai mulți salariați, crește probabilitatea de a avea mai mult de un angajat remunerat la nivelul salariului minim”.

„Cea mai importantă pondere a salariaților remunerați la salariul minim se regăsește în gospodăriile cu venituri medii, incidența acestora în păturile cele mai sărace fiind

destul de redusă - sub 1% în pătura cea mai săracă (n.r. - numită decila 1)”, mai arată analiza Ministerului Muncii.

Per total, „circa 12% din salariații retribuiți la nivelul salariului minim fac parte din gospodării ce beneficiază de venitul minim garantat” și „aproximativ 38% dintre aceștia

beneficiază de ajutoare pentru susținerea familiei”.

Gospodăriile cu salariați la nivelul salariului minim beneficiază, în medie, de transferuri sociale acordate cu testarea veniturilor (venit minim garantat și ajutor de susținere a familiei) „în cantitate mai redusă comparativ cu celelalte tipuri de gospodării”, concluzionează autorii studiului.

Dan Straut, dan.straut@mediafax.ro

ad-test-3