ad-test-0
ad-test-2

Mirabela Miron - AVISSO: „Dacă școala românească nu se va reforma, nici industria sau serviciile nu vor putea prospera, oricât de iscusiți manageri am fi“

De la contabilitate la proiecte de atragere a fondurilor de investiții private, accesarea granturilor europene și proiecte de cooperare internațională în domeniul sănătății, toate acestea compun bilanțul a 10 ani de AVISSO. Absolventă de finanțe-contabilitate, Mirabela Miron a fondat alături de soțul său, Ovidiu Miron, o societate specializată în furnizarea serviciilor financiar contabile și de audit. Ca președinte și fondator AVISSO, dar și din rolul de vicepreședinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – filiala Iași și președinte al Clubului Tinerilor Experți Contabili din România, Mirabela Miron a contribuit la dezvoltarea mediului de afaceri ieșean printr-o atitudine deschisă către dialog şi prin asumarea unui rol activ în viaţa comunităţii. O recunoaștere a acestui fapt o constituie și premiul Excelența în Afaceri, primit alături de companii precum Continental și SCC Services din Iași cu ocazia celei mai recente ediţii a „Serii Valorilor“, eveniment aflat sub patronajul Primăriei Municipiului Iaşi.

Care a fost parcursul celor 10 ani, de la Miron Cont Audit la AVISSO, servicii integrate de consultanță în afaceri?

Mirabela Miron: Sunt 10 ani de când, din camera unui apartament cu două camere şi cu două computere am oferit servicii financiar-contabile primilor noştri cinci clienţi (unul dinte aceștia a rămas si până astăzi client AVISSO). Diversificarea serviciilor a venit firesc, dorind să acoperim cât mai multe dintre nevoile specifice mediului de afaceri: resurse umane, consultanță în afaceri, marketing, proiecte cu finanțare nerambursabilă. Avem acum o echipă de 50 de angajați și colaboratori, peste 350 de clienți în portofoliu, un grup de firme specializate şi două organizații neguvernamentale prin care derulăm proiecte de sprijinire a categoriilor vulnerabile și proiecte de responsabilitate socială. Privim cu optimism spre dezvoltarea unui proiect pe cât de ambiţios, pe atât de drag nouă, International Health Hub.

Din perspectiva celor 10 ani de experiență, ce ne puteți spune despre principalele provocări ale mediului de afaceri pentru care lucrați? Care sunt cele mai frecvente problemele ale companiilor pentru care prestați servicii de consultanță?

Mirabela Miron: De 10 ani, prin AVISSO, am avut șansa de a cunoaște și de a înțelege multitudinea de provocări,  probleme, riscuri și constrângeri care fac din „meseria” de antreprenor una dintre cele mai dificile alegeri în carieră. În antreprenoriat, primele așteptări le avem de la noi, ca lideri, şi mai apoi de la oamenii cu care colaborăm în mod direct. Mediul de afaceri are nevoie de o guvernare care abordează pragmatic problemele zonei de business și care asigură cadrul optim pentru dezvoltarea lor prin simplificarea birocrației, o legislație previzibilă şi un cadru fiscal uşor de înțeles şi de aplicat şi care, cel mai important, să fie stabil. Există domenii în care guvernanții au toate pârghiile şi care, dacă nu sunt acţionate, ne afectează negativ în mod direct şi imediat. Cel mai important exemplu este educația. Dacă școala românească nu se va reforma şi nu va reuși să ofere absolvenți calificați, nici industria sau serviciile nu vor putea prospera, oricât de iscusiți manageri am fi.

Cum acţionaţi pentru a nu avea simplul statut de actor care asistă pasiv la ceea ce se petrece în jur?

Mirabela Miron: Unul dintre paşi a fost lansarea unui supliment economic, „Iașul în Afaceri”, care aniversează deja un an de apariție. În acest fel, AVISSO  stimulează mediul de afaceri ieșean prin faptul că aduce subiecte de interes din domeniul economic și facilitează dialogul dintre antreprenori, administrație publică și companii. Odată cu aniversarea celor 10 ani de activitate, AVISSO a lansat Campania „Lei de Business Tânăr”, un concurs de idei de afaceri destinat tuturor celor care doresc să se lanseze în antreprenoriat. Câștigătorii beneficiază timp de un an, servicii de consultanță în afaceri, financiar-contabile şi de promovare și sprijin pentru a identifica surse de finanțare pentru business-urile lor. Este din nou, o formă prin care dorim să arătăm că antreprenorialul se poate învăța prin mentorat și prin puterea exemplului și este, în același timp, o lecție prin care vrem să arătăm că mediul de afaceri are mult mai multe șanse de a se dezvolta dacă lucrează unitar și solidar, și nu individual, competitiv. 

Dincolo de cifre și întâlniri de afaceri, știm că AVISSO se află și în spatele a numeroase proiecte și activități pentru categorii defavorizate. Sunteți un exemplu că și o organizație  de mai mici dimensiuni poate derula activități de CSR. Care este resortul care antrenează AVISSO în inițierea acestor evenimente și proiecte de responsabilitate socială?

Mirabela Miron: Am asumat acest rol, de promotori ai cauzelor sociale și de implicare activă în probleme de responsabilitate socială, încă de la început, în urmă cu 10 ani, prin înființarea Asociației o Șansă pentru Fiecare. Din dorința de a veni în sprijinul comunității, membrii asociației s-au implicat în atragerea de fonduri nerambursabile, iar eforturile nu au întârziat să apară. Asociația a câștigat o experiență relevantă în scrierea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, participând la elaborarea cererilor de finanțare, dar și la implementarea proiectelor: „Afaceri durabile într-o societate solidară“,  „Calificarea – stimulent al creșterii performanței în domeniul turismului din Romania“, „Com_Form – O societate mai performantă prin dezvoltarea capitalului uman. Asociația MCA Education a fost înființată în anul 2015 cu scopul de a iniția și implementa proiecte sociale și de dezvoltare a tinerilor din școli, licee sau universități dar și un mijloc de a elabora proiecte mai ample de responsabilitate socială pentru comunitatea ieșeană. Ne bucurăm deja de o serie de evenimente inedite realizate cu sprijinul comunității locale, al clienților și colaboratorilor AVISSO. Am celebrat Ziua Prieteniei și am spus Povestea lui Moș Nicolae alături de copiii din centrele de plasament, am pregătit zacuscă pentru copiii beneficiari ai programelor Salvați Copiii și am realizat prima campanie de strângere de fonduri care a rezultat în mobilizarea unei sume de 10.000 de lei utilizată pentru achiziționarea unui număr de 100 de ghiozdane, precum și într-o donaţie de cărți și materiale didactice auxiliare în valoare de 10.000 de euro care a ajuns la peste 1000 de copii din clasele primare și din grădinițe din toate cele 25 de sate ale comunelor Popești, Ciortești, Dagâța, Țibana și Coarnele Caprei (judeţul Iaşi). 

Care sunt planurile de viitor pentru AVISSO?

Mirabela Miron: Cel mai ambițios program la care lucrăm în prezent și care reprezintă, pentru noi, viitorul este International Health Hub. Prin AVISSO, România devine centrul INTERNATIONAL HEALTH HUB, o structură multinațională pentru oportunități în piața est-europeană de servicii medicale. Alături de universități, institute de cercetare și companii de servicii medicale, de IT, autorități și fonduri de investiții publice din Finlanda, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Croația, Serbia, Austria, Republica Moldova vom dezvolta modele de inovare multidisciplinară pentru a genera noi oportunități de afaceri. Ce ne propunem? Să conectăm companii flexibile și inovatoare de IT care vor dezvolta aplicații medicale digitale, centre de cercetare care să realizeze studii clinice la prețuri competitive, adresate nevoilor reale din piață sau pentru a crea noi piețe, să oferim oportunități de învățare pentru ca medicii și cadrele medicale să aibă acces la training și know-how pentru a implementa noi tehnologii și terapii! Să dezvoltăm integrat modele de servicii sociale și de îngrijire medicală Un vis devenit realitate: un centru de îngrijire medicală cu costuri mai reduse cu până la 70% faţă de Vestul Europei! 

Gabriela Onofrei - Comunicare şi Responsabilitate Socială la AVISSO

 

About Author

Gabriela Onofrei
Comunicare şi Responsabilitate Socială la AVISSO
ad-test-3