Liderii pieței de curierat au continuat investițiile în puncte fixe de livrare. Lockerul FANbox cu numărul 1000, instalat în București, în ziua de Black Friday 2023, este o bornă importantă a proiectului demarat anul trecut, care prevede atingerea pragului de 2.000 de unități până la jumătatea anului 2024, investiția totală fiind estimată la aproximativ 20 milioane euro. Instalarea de lockere a fost accelerată, în urma cererii mari venite din toată țara. 5000+ de lockere pentru livrare au în prezent companiile de curierat pe teritoriul României. SameDay are în România peste 3.900 de lockere easybox. În decembrie, compania a deschis utilizarea livrării la easybox și pentru persoane fizice. Noul serviciu a fost dezvoltat ca urmare a atractivității crescute și a nevoii de susținere a creșterii segmentului de economie circulară.
În timp ce companiile din piața de curierat își dezvoltă rețelele de livrare la puncte fixe, comercianții online diversifică opțiunile de livrare astfel încât să acopere dorința cumpărătorilor de a nu depinde de curier pentru a-și prelua coletele.
În intervalul ianuarie-septembrie 2023, volumul de colete livrate în easybox a atins 26 de milioane, o creștere de peste 40% față de aceeași perioadă din 2022. Potrivit unei cercetări comandate de compania de curierat SameDay, și realizată pe 800 de persoane din mediul urban, preferința pentru easybox este de 48%, față de 28% pentru livrarea la ușă, cea din urmă opțiune înregistrând o scădere de 11% puncte procentuale față de anul trecut. Potrivit Sameday, livrarea la easybox este mai sustenabilă cu până la 95% față de livrarea la domiciliu.
Sursa foto: Shutterstock

About Author