Romania locul 7 la productie agricola

În 2023, România s-a clasat pe locul al șaptelea în Uniunea Europeană în valoarea producției agricole, contribuind semnificativ la totalul UE. Deși volumul producției agricole la nivel european a înregistrat o scădere de 1,5%, România se numără printre cele 10 țări în care valoarea producției a crescut. Printre cele mai mari creșteri s-au numărat Ungaria (+26%) și Slovacia (+12%), în contrast cu scăderile severe din Grecia (-16%) și alte țări din nordul Europei. În Estonia, Letonia, Spania și Suedia s-au înregistrat scăderi de aproximativ 8-9%. Această dinamică indică variații mari regionale, influențate de condițiile economice și climatice specifice fiecărei țări.
La nivel european, producția agricolă a scăzut cu 1,5%, ajungând la 537,1 miliarde de euro, comparativ cu 545,4 miliarde de euro în 2022, informează Eurostat. Această scădere reflectă o reducere de 2,3% în volumul producției, compensată parțial de o creștere moderată a prețurilor agricole (+0,8%). Jumătate din valoarea totală a producției provine din culturi (273,6 miliarde de euro, în scădere cu 6%), iar 40% din produse animale, cu o creștere de 2%. Costurile agricole au scăzut cu 3%, ceea ce a generat o creștere de 0,5% a valorii adăugate brute. 

Contribuțiile națiunilor UE la producția agricolă totală în 2023 au variat semnificativ, reflectând diferențele de volum, prețuri și tipuri de produse agricole. „Big Four” – Franța, Germania, Italia și Spania – au generat 57,8% din valoarea totală, Franța având cea mai mare contribuție, cu 95,8 miliarde de euro. În al doilea grup de lideri se află Olanda, Polonia și România, cu o valoare a producției de 22,2 miliarde de euro. Aceste șapte țări au contribuit cu 76,5% din totalul producției agricole a UE.

În 2023, costurile intermediare ale agriculturii UE au scăzut la 313,2 miliarde de euro, influențate de scăderea prețurilor la îngrășăminte, furaje și energie, după creșterile din 2022 cauzate de instabilitatea piețelor generate de războiul din Ucraina. Și tendința de scădere a forței de muncă din agricultură în UE a continuat, cu echivalentul a 7,6 milioane de lucrători full-time în acest sector. Din acest total, 5,3 milioane au fost lucrători nesalariati, iar 2,3 milioane au fost salariați. Deși scăderea anuală a forței de muncă agricole în UE a fost de 2,6% între 2008 și 2023, declinul a încetinit la 1,8% în 2023. În România, volumul de muncă agricolă a crescut cu 7,3%, alături de alte state precum Cipru și Malta, evidențiindu-se și un ușor avans al forței de muncă salariate.
 

Tags

About Author