George Miloșan - Expert în geopolitică și geoeconomie

Zilele trecute, Atalanta a câștigat Cupa Europa League (UEFA). Este al doilea trofeu al echipei din Bergamo după Cupa Italiei din …1963. La Dublin, i-a învins pe ,,farmaciști’’ - așa sunt cunoscuți jucătorii de la Bayern Leverkusen din motive lesne de înțeles - cu 3-0. Toate golurile au fost marcate de nigerianul Ademola Lookman a cărui cotă a crescut exponențial în câteva ore, ca și performanța financiară a clubului din Bergamo. 31 milioane de euro au intrat și vor mai intra în conturile Zeiței, cum mai este numit clubul în jargonul sportiv peninsular, după numele Atalantei - zeiță din mitologia greacă. Pe categorii de proveniență, suma se împarte astfel: bonus de participare la competiție - 3,7 milioane, ranking istoric - 3,2, bonus rezultate - 3,15, primul loc în grupă - 1,1, bonus optimi de finală - 1,2, bonus sferturi - 1,8, bonus semifinală - 2,8, bonus finală - 4,6 milioane. Victoria în finală a adus clubului alte 4 milioane de euro. Acestor sume li se adaugă cele două ,,market pool’’de 3,66 și 1,78 milioane. Am prezentat datele de mai sus pentru a lămuri unele aspecte legate de componenta financiară a competiției europene în discuție.

Câștigul nu rămâne integral la Bergamo

Ceea ce vedem mai sus nu conține veniturile colaterale determinate de creșterea ,,armatei’’ de sponsori atrași de clubul din Bergamo - unul dintre cele mai bogate orașe din Italia - în urma prestigiului generat de victoria de la Dublin. Totuși, o precizare se impune.

Italienii, familia Percassi, nu mai dețin decât 45% din acțiunile clubului. Din februarie 2022, fondul de investiții californian Bain Capital a intrat în acționariatul clubului, prin intermediari, cu o cotă de 55%. Steven Pagliuca - un american de origine italiană, co-președinte al fondului - a devenit președintele societății din Bergamo, dar administrația a rămas în mâinile familiei menționată mai sus. Bain Capital este și proprietarul cunoscutei echipe americane de basket Boston Celtics, din NBA. Cum se poate vedea, numai echipe de top. Resursele financiare obținute de ,,Zeiță’’ în competiția europeană migrează și spre Statele Unite, așa cum migrau în alte vremuri, în valuri, locuitorii săraci din Italia, chiar din Bergamo. Drumurile se mai schimbă și dacă nu duc la Roma, duc în America.

Internazionale Milano, campioana de vânzare

,,Era americană’’ este în plină desfășurare și la Milano. În urmă cu câteva zile, fondul american Oaktree din Los Angeles a anunțat achiziția clubului milanez - Inter este campioana Italiei en titre  - pentru că președintele  acestuia, Steven Zhang, nu i-a achitat un împrumut de 395 milioane de dolari. Steven Zhang, pe numele adevărat Zhang Kangyang, este fiul multimilionarului chinez Zhang Jidong, președintele grupului Suning Holdings din Nankin. În acte, acest grup figura ca proprietar al echipei milaneze. Suning cumpărase clubul în 2016 de la milionarul indonezian Trohir care, la rândul lui, îl achiziționase de la ,,președintele istoric’’ Massimo Moratti. Unii dintre noi își mai amintesc ,,duelurile verbale’’, în tribună, între acesta din urmă și Silvio Berlusconi, președinte - la vremea respectivă - al lui AC Milan. Alte timpuri… De altfel, în 2018, Milan s-a aflat într-o situație similară având ca protagoniști pe afaceristul chinez Yonghond Li și fondul american Elliot. Un chinez și niște americani. Aceștia din urmă au câștigat. America a prins gustul fotbalului european mai ales când echpele câștigă trofee, afacerile merg și randamentele cresc.

Actualmente, 8 echipe din prima serie a campionatului italian și una din cea de a doua au proprietari străini, în special fonduri de investiții, interesate mai mult de eficiența plasamentelor.

George Miloșan - Expert în geopolitică, geoeconomie, criminalitate organizată transfrontalieră și antiterorism, cu articole publicate în presa română și italiană.

About Author