George Miloșan - Expert în geopolitică și geoeconomie

Consumatorii industriei de lux nu sunt egali între ei. Nu erau nici atunci când semenii noștri se credeau egali, teorie propovăduită de partidul unic - de tristă amintire pentru noi, românii. Nea Iancu Caragiale ar spune: ,,păi… totul după buget’’. De acord, bugetul contează, dar nu este singurul parametru în ecuația complexă a pieței.

Autorii unui recent studiu al cunoscutei firme americane de consultanță ,,Mc Kinsley&Company’’- filiala din Roma, împart consumatorii în cinci categorii. Este vorba de persoane care achiziționează cel puțin un produs pe an al industriei menționate mai sus, cheltuind între 3 și 10 mii de euro în acest interval de timp. Cercetarea a fost realizată cu date obținute în 6 state - Italia, Elveția, Germania, Franța, Statele Unite și China - fiind prezentată de unul dintre autori - Gemma D’Uria - în cadrul unui simpozion organizat la Biblioteca di Brera din Milano, capitala europeană a modei. Gemma D’Uria a subliniat faptul că 85% dintre cei chestionați - așa-numiții ,,Aspirational Luxury Consumers’’(ALC) - aparțin categoriilor descrise mai jos.

Între vanitate, emoție, parvenitism și … buget

Prima categorie este formată din tineri care doresc confirmarea sau recunoașterea de către societate a unui statut, superior - de cele mai multe ori - celui real. Aproximativ 39% dintre consumatori aparțin acestei categorii. Cumpără cel puțin un produs pe an iar cheltuielile se ridică la 3-3,5 mii euro, în medie.

Cumpărătorii care urmăresc achziționarea unor produse de calitate formează a doua categorie, cu o pondere de 26% din total. Pentru ei, calitatea este mai importantă decât statutul lor social care, în majoritatea cazurilor, este deja recunoscut de comunitate. În general, au peste 40 de ani și cheltuie în jur de 3000 euro pe an, în special pentru îmbrăcăminte. Fac precizarea că au fost luate în considerare, ca produse ale industriei de lux: îmbrăcămintea, încălțămintea, accesoriile, bijuteriile, segmentul cosmetic.

Vizibilitate, loialitate și …normalitate

Categoria a treia este a celor care iau în calcul, în primul rând, vizibilitatea brandului spre care se orientează. Evaluează ultimele tendințe ale pieții și nu sunt loiali uneia sau unor mărci anume. Au sub 35 de ani, reprezintă 26% dintre ALC  și cheltuie peste 5000 de euro pe an, îmbrăcămintea fiind pe primul loc între achiziții.

Opozanții lor - consumatorii din categoria a patra - sunt cei fideli unui brand. Este o categorie de nișă - în jur de 6% - formată din persoane cu vârste de peste 35 de ani, care se orientează preponderent spre îmbrăcăminte, cheltuind circa 4500 euro pe an.

Ultima categorie, cea mai redusă ca pondere (4%), este grupul ,,minimaliștilor’’, persoane interesate în primul rând de latura funcțională a produselor de lux. Orientarea predilectă a lor este spre segmentul cosmetic. Cheltuie puțin peste 3000 euro pe an.

La simpozionul de la Milano au participat personalități din domeniul modei - change makers - reprezentând casele de creație (Dolce&Gabbana, Fendi, Jacquemus) și publicații specializate (Vanity Fair, Highsnobiety).

George Miloșan - Expert în geopolitică, geoeconomie, criminalitate organizată transfrontalieră și antiterorism, cu articole publicate în presa română și italiană.

About Author