Crina Penteleychuk Senior Trainer & Organisational Coach la CRILIA

 

În 2023 concedierile au fost cu 59% mai mari decât în 2022 în industria Tech (layoffs.fyi). În ianuarie 2023, 277 de companii din domeniul IT au disponibilizat aproape 90.000 de persoane.

Pe lista companiilor care deja au făcut disponibilizări în 2023 și anunță sau așteaptă decizii de disponibilizări în masă în 2024 sunt și giganții Microsoft, Google, eBay, Amazon, IBM, Cisco, Paypal.

Pe plan local sunt deja cunoscute și discutate concedierile de la NTT Data și Cognizant Softvison și se simte de ceva vreme o tensiune printre oamenii din domeniu care spun că nu mai vin proiecte noi, că s-au tăiat bugete, că există o mai mare precauție din partea companiilor, inclusiv în zona de recrutare și angajare de oameni noi unde exista o dinamică ridicată.

Care va fi următoarea companie din tech ce va concedia oamenii în masă?

Dar poate întrebarea și mai bună este cum gestionează intern o companie concedierile în masă? 

Pe lângă planul de concedieri care trebuie gândit în materie de cifre, dar și de oameni, cu o comunicare centrată pe oamenii care pleacă, mai este nevoie și de o privire către oamenii care rămân.

Efectele concedierilor în masă: studiu care dezvăluie impactul asupra angajaților rămași

În cadrul unui studiu, de la Universitatea din British Columbia Sauder School of Business, publicat în aprilie 2023, cercetătorii au analizat datele privind locurile de muncă pentru aproape un milion de lucrători din 1.620 de magazine ale aceluiași retailer gigant care se confruntă cu pierderea frecventă a angajaților (high turnover). Pierderea angajaților a fost cauzată de concedieri, demisii și disponibilizări (în masă). 

Concluziile sunt acestea:

Datele au arătat că atunci când angajații sunt concediați, o medie de 0,17 angajați rămași demisionează și ei. Atunci când angajații părăsesc voluntar o companie, o medie de 0,23 de angajați rămași pleacă și ei. Dar atunci când angajații sunt disponibilizați, o medie de 2,2 angajați demisionează și ei.

Așadar concedierile în masă vor cauza și o pierdere semnificativă de angajați din rândul celor rămași.

Oamenii care rămân vor trece inevitabil printr-o perioadă de nesiguranță, lipsă a încrederii și scădere a productivității, perioadă dominată de emoții ca frică, incertitudine, lipsă de corectitudine sau trădare, tristețe, vină frustrare sau chiar furie. Și, deși nu toți oamenii reacționează negativ și este posibil să se regăsească printre emoțiile trăite și optimismul sau speranța pentru ceva mai bun, în medie, este nevoie să ne asigurăm că emoțiile negative sunt adresate în perioada imediat următoare concedierilor în masă.

Despre pașii corecți care trebuie făcuți pentru cei care rămân în companie vom discuta într-un articol viitor. 

Crina Penteleychuk este Senior Trainer & Organisational Coach la CRILIA

About Author