Cumparaturi alimentare

În luna iunie 2024, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, excluzând comerțul cu autovehicule și motociclete, a înregistrat creșteri atât comparativ cu luna mai 2024, cât și față de luna iunie 2023, informează Institutul Național de Statistică. 

Creșteri de sub 1% și scădere ușoară a vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun, înregistrate în luna iunie 2024 comparativ cu luna mai 2024.

Ca serie brută, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 0,9%. Această creștere a fost susținută în principal de comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, care a crescut cu 5,7%, și de vânzările de produse nealimentare, care au crescut cu 0,3%. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 0,8%. Ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cifra de afaceri a crescut cu 1,9%, datorită creșterilor înregistrate în comerțul cu amănuntul al carburanților (+4,4%), vânzările de produse nealimentare (+1,9%) și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,1%).

 

Creșterile înregistrate în luna iunie 2024 comparativ cu luna iunie 2023

Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cifra de afaceri a crescut cu 9,4% ca serie brută. Aceste rezultate pozitive au fost impulsionate de vânzările de produse nealimentare (+11,9%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+9,7%) și de produsele alimentare, băuturi și tutun (+6,2%). Iar evoluția în semestrul I 2024 comparativ cu semestrul I 2023 arată că volumul cifrei de afaceri a crescut cu 8,1% ca serie brută și cu 7,0% ca serie ajustată sezonier și după numărul de zile lucrătoare, față de aceeași perioadă din 2023. Creșterea a fost susținută de vânzările de produse nealimentare (+13,0% brut și +11,8% ajustat), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (+5,5% brut și +4,8% ajustat), și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,9% brut și +3,2% ajustat).

Aceste date reflectă o evoluție pozitivă în sectorul comerțului cu amănuntul, indicând o cerere pentru produsele nealimentare și carburanți, în ciuda unor mici scăderi în segmentul alimentelor, băuturilor și tutunului. Aceste creșteri și scăderi vin într-un context economic global marcat de inflație și incertitudini geopolitice dar arată și erodarea puterii de cumpărare a românilor. 

Sursa foto Shutterstock

About Author