George Miloșan - Expert în geopolitică și geoeconomie

Relația doamnei Kamala Harris cu ,,elitele tehnologice’’ din Silicon Valley a avut un rol important, uneori decisiv, în cariera de până acum a condidatei democraților la învestitură. Născută și crescută în California, absolventă a unei universități din acest stat, Kamala Harris a fost susținută de personalități aparținând segmentului high tech primind donații consistente în toate campaniile sale electorale din trecut: procuror districtual, procuror general și Senat. Până și Donald Trump i-ar fi oferit 5 mii de dolari pentru campania din 2010. 

,,Vârfurile’’ noilor tehnologii sunt cu Harris 

A contat însă sprijinul constant al lui Sheryl Sandberg (Facebook), Jony Ive (Apple), John Doerr (Google). Aceștia și mulți alții au ajutat-o pe Harris să câștige în toate campaniile pe care le-a susținut. Legăturile sale cu high life-ul tehnologiei californiene i-au adus critici severe, uneori agresive, din partea celor care considerau și consideră că ar exista un conflict de interese legat de inițiativele sale din postura unor funcții publice. Este vorba de poziția sa oficială - în arhitectura juridică a statului California, membru al Senatului, vicepreședinte la Washington - și unele ințiative pe linie legislativă care ar fi favorizat donatorii. Muniție pentru armele lui Trump...în ultimele luni de campanie.

Retragerea lui Biden aduce bani buni în tabăra democrată

Până la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială, marii donatori californieni - statul este considerat un fief al democraților - au rămas în expectativă. Entuziasmul lor financiar  a renăscut după anunțul actualului chiriaș de la Casa Albă, când pe tapet a apărut numele Kamalei Harris. ,,Este drumul pe care trebuie să-l urmăm pentru viitorul nostru democratic’’ a afirmat Reid Hoffmann, influentul președinte al Linkedin, potrivit cotidianului New York Times. În același mod s-a exprimat și Aaron Levie, director al societății Box (lider în cloud storage), donator tradițional al Partidului Democrat. ,,Comunitatea tehnologică - a subliniat Levie - trebuie să se unească pentru a-l învinge pe Trump și a salva democrația în America’’. Poziții similare au adoptat Reed Hastings (Netflix), Vinod Khosla (Sun Microsystems) și alături de ei, mulți alții.

Prietenia lui Trump cu magnații old economy înseamnă zeci, sute de milioane donate pentru campanie

Mulți dintre marii finanțatori ai Partidului Republican și-au retras sprijinul pentru Trump după asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021. Treptat - pe măsura creșterii popularității lui ,,The Donald’’ - au adoptat poziții mai conciliante iar criticile la adresa lui au scăzut în intensitate multiplicându-se cele adresate administrației Biden. Încă din luna mai, reprezentanți ai marilor societăți de pe Coasta de est - Jamie Dimon (JP Morgan) și Brian Moynihan (Bank of America), între ei - s-au declarat de partea lui Trump deși, în mod obișnuit, nu fac publice partizanatul politic și destinatarii fondurilor donate. Unele date arătau că Dimon ar fi sprijinit-o pe Nikki Haley însă a devenit ,,trumpist’’ după retragerea acesteia. 

Fonduri pentru campanie și promisiuni post-electorale

Cei doi, alături de Charlie Scharf (Wells Fargo), Jane Fraser (Citigroup) și mulți alții - este vorba de marea finanță americană, fonduri de investiții, companii de asigurări, grupuri petroliere, societăți energetice - au luat parte la reuniunea Business Roundtable de la mijlocul lunii iunie. Aici, Trump a vorbit despre componenta economico-financiară a politicii sale ca președinte reales - axându-se pe reducerea taxelor - dar, în esență, evenimentul avea ca obiectiv obținerea de fonduri pentru campanie. Ar fi obținut ... promisiuni valorând câteva zeci de milioane care, între timp - mai ales după 13 iulie - s-au materializat. Semn bun. 

În cadrul reuniunii, Moynihan a criticat extrem de aspru administrația Biden - criticile, spunea el, veneau de fapt, din partea marilor clienți ai băncii sale - pentru întârzierile nejustificate în aprobarea proiectelor pe segmentul energetic. În același mod s-au comportat și alți participanți. Doug Mc Millon de la Walmart, de exemplu, ceea ce nu e puțin lucru.

Potrivit publicației Wall Street Journal - al cărui reprezentant a fost prezent la Business Roundtable - unii participanți i-au sugerat lui Trump numirea lui Scott Bessent în funcția de secretar al trezoreriei. Bessent este fondatorul fondului Key Square Group. Deja se constituie echipa.

George Miloșan - Expert în geopolitică, geoeconomie, criminalitate organizată transfrontalieră și antiterorism, cu articole publicate în presa română și italiană.

About Author