Echipamentul Nokia, care este practic un "network într-o cutie", va conecta landerul lunar Nova-C al Intuitive Machines cu roverul MAPP lunar, testând viabilitatea sa atât pe distanțe apropiate, cât și pe distanțe îndepărtate. "La fel ca adăpostul, hrana și susținerea vieții, comunicarea va fi un component crucial al oricărei viitoare misiuni lunare sau marțiene", a declarat Thierry Klein, președintele Bell Labs Solutions Research de la Nokia.
Nokia a primit 14,1 milioane de dolari pentru a construi prima rețea celulară pe Lună și a ales să își adapteaze hardware-ul existent. Dacă totul merge conform planului, rețeaua lunară 4G/LTE a Nokia ar oferi mai multă lățime de bandă decât sistemele tradiționale de frecvență ultra-înaltă (UHF) folosite pentru comunicarea spațială. Nu numai că ar face comunicațiile mai rapide de la astronaut la astronaut, dar și pentru sistemele robotice autonome de pe lună. În plus, rețeaua ar putea fi eventual adaptată pentru Marte — și actualizată la 5G într-o zi.
"Odată cu dezvoltarea continuă a explorării spațiale, este esențial să avem sisteme de comunicații robuste și eficiente. Lansarea rețelei noastre 4G pe Lună demonstrează angajamentul nostru față de inovație și căutarea unor soluții viabile pentru provocările viitoare ale explorării spațiale." a declarat recent un reprezentant al Nokia.

Sursa foto Shutterstock

About Author