pensii private

Pilonul II de pensii private obligatorii reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de economisire pe termen lung pentru cetățenii României. De la înființarea sa în 2008, sistemul a crescut constant, ajungând în 2024 la active nete în administrare de 148,4 miliarde de lei (aproximativ 30 miliarde de euro). Cu peste 8,2 milioane de români înscriși și o rată medie anuală de randament de 8,01%, Pilonul II s-a dovedit a fi o componentă esențială a securității financiare pe termen lung pentru majoritatea populației active.

Până în prezent, contribuțiile brute virate în conturile de pensii Pilon II au ajuns la 103,4 miliarde de lei, iar activele nete administrate au atins 148,4 miliarde de lei. Această creștere spectaculoasă a fost determinată nu doar de contribuțiile periodice, ci și de eficiența investițiilor făcute de administratorii fondurilor. Aproape o treime din activele administrate, echivalentul a 47,8 miliarde de lei, reprezintă câștigul net obținut din investiții.

Performanța investițională a fondurilor de pensii Pilon II este cu mult peste rata medie anuală a inflației, care a fost de 4,37% în aceeași perioadă. Acest randament superior a permis acumularea unor fonduri importante, care vor asigura un venit suplimentar la pensie pentru cei care contribuie.

Administratorii fondurilor de pensii private au un rol crucial în gestionarea eficientă a contribuțiilor, iar activitatea lor este strict reglementată și monitorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Banii din Pilonul II nu sunt gestionați direct de administratori, ci sunt depozitați în siguranță la bănci, supravegheate de Banca Națională a României (BNR). Administratorii fondurilor de pensii transmit doar ordine de investiții către bănci, după ce acestea sunt supuse unei verificări suplimentare de legalitate.

Iată care sunt cifrele 

8,2 milioane de români au conturi la Pilonul II

103,4 mld. RON contribuții brute virate

148,4 mld. RON active nete în administrare

8,01% randament mediu anual vs. 4,37% inflație medie anuală

47,8 mld. RON câștig net obținut din investiții

2,8 mld. RON deja plătiți către beneficiari și moștenitori

193.000 de beneficiari și moștenitori și-au primit banii

Un alt aspect important al pilonului II de pensii private este faptul că suma totală cotizată este garantată prin lege, astfel încât la momentul pensionării, participanții nu pot primi o sumă mai mică decât cea pe care au contribuit-o, minus comisioanele legale. Administratorii sunt direct motivați să maximizeze câștigurile participanților, deoarece comisioanele lor sunt legate de performanța fondului. Un alt element de siguranță al Pilonului II este provizionul tehnic, un fond de rezervă creat din comisioanele încasate de administratori. Acest fond de rezervă, care în prezent depășește 1 miliard de lei, este utilizat pentru a compensa eventuale pierderi din investiții. Până acum, doar 0,02% din această rezervă a fost utilizată, semn că fondurile de pensii sunt bine administrate și capabile să facă plăți fără probleme din câștigurile obținute.

Despre Pilonul II de pensii

Un aspect esențial al Pilonului II este că fondurile acumulate sunt protejate și garantate. Până în prezent, peste 193.000 de beneficiari și moștenitori au primit sumele acumulate în conturile lor, totalizând plăți de 2,8 miliarde de lei. Fondurile din Pilonul II nu se pierd nici în cazul decesului, acestea fiind moștenite de urmașii legali ai participantului.De asemenea, în caz de pensionare anticipată din motive de invaliditate, beneficiarii pot accesa sumele strânse în conturile lor individuale. Până la sfârșitul lunii septembrie 2023, peste 210.000 de români au încasat deja pensia privată din Pilonul II și Pilonul III. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care reunește toți administratorii de fonduri de pensii private, a lansat o nouă campanie națională de informare, intitulată „Lucrurile bune au nevoie de timp să crească”. Campania, desfășurată pentru al șaptelea an consecutiv, are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la Pilonul II și la drepturile românilor în acest sistem. Până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, românii sunt încurajați să își verifice apartenența la un fond de pensii și valoarea contului lor personal pe platforma www.pilonul2.ro.

Tags

About Author