constructii

Conform unui raport Eurostat, românii muncesc în medie 39,5 ore pe săptămână, fiind printre cei mai harnici europeni. Grecia, Polonia și Bulgaria înregistrează, de asemenea, săptămâni de lucru lungi, în contrast cu Olanda și Germania, unde se lucrează semnificativ mai puțin. De asemenea, raportul arată diferențe între diverse sectoare economice, cu agricultura și construcțiile în topul orelor de muncă.

Câte ore muncesc săptămânal europenii?

Eurostat spune că, în 2023, europenii cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani au muncit în medie 36,1 ore pe săptămână în principalul lor loc de muncă. Există variații semnificative între țări, cu Grecia (39,8 ore), România (39,5 ore), Polonia (39,3 ore) și Bulgaria (39,0 ore) înregistrând cele mai lungi săptămâni de lucru. La polul opus, Olanda (32,2 ore), Austria (33,6 ore) și Germania (34,0 ore) au cele mai scurte săptămâni de lucru.

Diferențele în funcție de sectoare

Sectoarele economice cu cele mai lungi săptămâni de lucru sunt agricultura, silvicultura și pescuitul (41,5 ore), mineritul (39,1 ore) și construcțiile (38,9 ore). În timp ce săptămânile de lucru cele mai scurte au fost înregistrate în activitățile desfășurate de angajatorii casnici (26,7 ore), în educație (31,9 ore) și arte, divertisment și recreere (33,0 ore).

 

Pentru mai multe detalii, accesați Eurostat

 

Sursa foto Shutterstock

About Author