Tesla fara sofer

Constructorii de automobile din China se află într-o cursă acerbă pentru a obține vehicule complet autonome, iar gigantul Baidu se pregătește să preia conducerea cu tehnologia sa de ultimă oră pentru robotaxi, prin proiectul său Apollo. În urma publicării proiectului de norme și a includerii orașului Shanghai printre orașele care permit taxiurile fără șofer și fără supraveghere, acțiunile Baidu au crescut cu 14%. 

Operarea robotaxi-urilor reprezintă o oportunitate uriașă iar Baidu a primit licențe de testare a conducerii autonome emis de grupul de lucru condus de Comisia municipală de transport din Beijing, care permite vehiculelor autonome să opereze în condiții complexe de conducere, inclusiv drumuri urbane, tuneluri, zone școlare și alte scenarii. În septembrie 2019, primul program pilot de robotaxi al Apollo a fost pus la dispoziția publicului în Changsha, Hunan. De atunci, serviciul de robotaxi al Apollo a fost pus la dispoziție în Beijing, Changsha și Cangzhou și s-a extins în rețele mai mari și în condiții rutiere mai complexe, cum ar fi străzile din centrul orașului.

Adesea supranumit „Google al Chinei”, Baidu a investit masiv în inteligența artificială și în conducerea autonomă ca răspuns la încetinirea economică a Chinei. Portofoliul Baidu de produse și servicii este accesat lunar de peste un miliard de dispozitive, iar activitatea lor se întinde pe un ecosistem de sute de milioane de utilizatori, milioane de dezvoltatori și sute de mii de companii. Produsul lor emblematic, Baidu App, este aplicația nr. 1 de căutare-plus-feed din China și a atins 544 de milioane de utilizatori în decembrie 2020.

Baidu nu este singur în această căutare. Guvernul chinez a autorizat alți opt producători auto să testeze vehicule autonome de nivel 3, care permit funcționarea fără supraveghere umană în anumite condiții - o etapă dincolo de ceea ce au realizat companiile occidentale. Printre acestea se numără Tesla, al cărei Model Y a fost aprobat pentru uz guvernamental - o premieră pentru constructorul auto. Concurența nu face decât să se intensifice, Musk plănuind să prezinte propriul robotaxi al companiei în octombrie.

Sursa foto Shutterstock

About Author