Sting

Cum ar fi să câștigi zilnic 2000 de dolari? Ei bine, Sting, celebrul cântăreț, a obținut această sumă cu o singură piesă, nici măcar compusă integral de el. Iată întreaga poveste din spatele acestui hit și cum a ajuns să genereze atât de mulți bani, inclusiv detalii despre cum P. Diddy a contribuit la creșterea acestor câștiguri fără să-și dea seama.

Înapoi în anii 80

În 1982, Sting și colegii săi din trupa The Police au scris împreună o melodie numită „Every Breath You Take”. Dar în ciuda faptului că toți cei trei membri ai bandului au contribuit la compoziția sa, creditul melodiei (și, prin urmare, proprietatea) pentru „Every Breath You Take” este creditat 100% lui Sting, așa cum afirmă celebritynetworth.com. Adevărul este că Sting a scris versurile, Stewart Copeland a cântat la tobe și Andy Summers a scris faimosul riff de chitară. Ani mai târziu, Andy Summers a povestit cum el a venit cu celebrul riff după ce s-a certat cu Sting, care s-a încheiat cu Sting spunându-i „du-te și fă-l tu”. Și cu toate că el l-a compus, nu a cerut niciodată o parte din drepturile de autor. Drept urmare, Sting figurează în acte ca fiind singurul compozitor al melodiei, și în următorii 40 de ani a câștigat drepturile de autor generate de piesă. Și asta de fiecare dată când a fost redată la radio, mixată sau inclusă într-o reclamă sau un film.

Povestea drepturilor de autor continuă în anii 90 cu Puff Daddy

În 1997, pe atunci Puff Daddy – acum cunoscut drept P Diddy - a mixat „Every Breath You Take” pentru melodia sa „I’ll Be Missing You”, cântec tribut adus pentru prietenul său, Notorious BIG. Și acesta a fost un mare hit. A fost una dintre melodiile cele mai cântate la radio timp de câțiva ani și este unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile.

Dar cum rămâne cu drepturile de autor? În mod normal, pe de o parte P Diddy – pe atunci Puff Daddy- și pe de altă parte Sting, Andy și Stewart ar fi trebuit să primească bani din drepturi de autor, dar de fapt primește doar Sting. În primul rând este nedrept pentru Andy Summers, deoarece dacă asculți melodia lui Diddy, vocea lui Sting nu este prezentă și tobele lui Stewart Copeland lipsesc. Singurul element muzical care a fost luat de fapt din „Every Breath You Take” pentru a crea „I’ll Be Missing You”, a fost riff-ul de chitară al lui Andy Summers. Deci, deși creația sa a alimentat ceea ce a devenit un mare hit, Andy nu a obținut nimic din versiunea „I’ll Be Missing You”. În al doilea rând, este foarte interesant că nici Diddy nu primește nimic. Totul pentru că a uitat să facă ceva foarte important. Nimeni de la Bad Boy Records (compania lui Diddy) nu și-a amintit să obțină permisiunea de la Sting pentru a lua „Every Breath You Take” pentru ceea ce a devenit „I’ll Be Missing You”. Dacă Diddy i-ar fi cerut mai întâi permisiunea, probabil că i s-ar fi cerut să îi dea lui Sting 25% din drepturile de autor ale lui “I’ll Be Missing You”. Uitând să ceară permisiunea înainte ca melodia să fie lansată, Sting a putut să ceară și să primească 100% din redevențele de publicare ale remixului .

Din 2000 de dolari pe zi, au devenit 5.000 de dolari pe zi

Într-un interviu din 2010, managerul lui Sting a dezvăluit că muzicianul a câștigat în medie 2.000 de dolari/zi doar din acel cântec. Cu această sumă, câștigul s-a ridicat la 730.000 de dolari pe an și piesa a fost responsabilă pentru un sfert din toate veniturile câștigate din muzică de Sting, până în acel moment. Un calcul ne arată că discutăm de aproximativ 40 de milioane de dolari

Într-un interviu din 2018, Sting a fost întrebat direct despre legenda câștigurilor sale zilnice de 2.000 de dolari din drepturile de autor care vin în principal datorită faptului că Diddy nu i-a cerut permisiunea. Când a fost întrebat dacă povestea este adevărată, Sting a răspuns cu un simplu: " Da ". Când Diddy însuși a văzut acest clip circulând pe X, fostul Twitter, el a răspuns cu: " Nu. 5k pe zi. "

În februarie 2022, Sting și-a vândut întregul său catalog către Universal Music Publishing Group pentru 300 de milioane de dolari . Vânzarea a inclus și melodiile din perioada petrecută cu The Police și ca artist solo. Deci, cu alte cuvinte, dacă „Every Breath You Take” generează 5.000 de dolari pe zi drept redevențe astăzi, acele cecuri ajung acum la Universal Music Group. 

Sursa foto Shutterstock

About Author