Rezultatele prezentate de către INS au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, calitative, reflectând estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice. Iată care sunt tendințele evidențiate pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniile: industriei prelucrătoare (2142 agenţi economici), construcţiilor (1361), comerţului cu amănuntul (2626) şi serviciilor (2832).
Industria prelucrătoare : În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2024, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +18%).
Construcţii: Potrivit estimărilor din luna februarie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +32 %).
Comerţ cu amănuntul: În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +40%).
Servicii: Conform estimărilor din luna februarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +14%).

About Author