România a participat cu 17 companii grupate sub denumirea generică Romanian Furniture - Style, Comfort. Colecțiile reprezentanților noștri au fost formate din mobilier clasic și modern cu un design inovativ precum și accesorii realizate într-o notă tradițională. Standul românesc a fost organizat de Asociația Română a Producătorilor de Mobilă sub patronajul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
Evoluție și inovație
Cuvântul cheie al acestei ediții a fost ,,evoluție’’ exprimată prin capacitatea transversală de ajustare a disciplinelor care compun câmpul uman al esteticii în sensul adaptării la noile exigențe, fără a se distanța de tradiție. În acest context, Salonul s-a dovedit mult mai mult decât un târg de mobilă. S-a transformat într-un laborator experimental - aspect remarcat de specialiștii în design și nu numai - întrucât operatorii în domeniu au propus soluții revoluționare și concepte de avangardă. ,,Am încercat - afirma Maria Porro, directorul Salonului - să redefinim dimensiunea spațială și umană a manifestării noastre punând vizitatatorul în centrul său. Am schimbat culoarele de acces și de vizitare într-un mod științific după ce ani la rând le-am organizat intuitiv’’.
Concepte de avangardă
Organizatorii din acest an au încercat să redefinească întreaga matrice a Salonului adăugând acestui ,,centru de business’’ prin excelență, un loc al manifestării ,,în direct’’ a competiției în domenii care asociază creația și inovația pe un fond artistic. Aici se întâlnesc designeri și arhitecți, antreprenori și ziariști, intelectuali și colecționari. Tuturor acestora li se adaugă oamenii de afaceri care încearcă să transforme resursele mai sus pomenite în tranzacții comerciale.
Proiectele valoroase lansate la Milano au fost răsplătite cu premii pentru design și inovație urmând să contribuie la îmbogățirea arhitecturii de interior pe cele cinci continente: de la Chicago la Sidney și de la Paris în Dubai.
A existat și o dimensiune urbană a Salonului, în afara spațiului amenajat în nordul capitalei lombarde. Orașul a fost transformat într-o adevărată galerie de artă în aer liber. Evenimentele care au marcat această componentă sui generis a manifestării s-au desfășurat în principala gară a localității - Stazione Centrale - în cadrul Pinacotecii Brera, cartierele Tortona și Isola precum și în universități.

George Miloșan - Expert în geopolitică, geoeconomie, criminalitate organizată transfrontalieră și antiterorism, cu articole publicate în presa română și italiană.

About Author