ad-test-0
ad-test-2

Apple face primii pași către dezvoltarea propriilor displayuri bazate pe tehnologia MicroLED

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Apple produce neoficial propriile ecrane pentru dispozitive bazate pe tehnologia MicroLED. Cercetătorii susțin că ceilalți producători vor avea de suferit de pe urma aceste decizii, acțiunile producătorului de ecrane Samsung scăzând deja, luni, cu 1,4% de la aflarea intenției, potrivit Bloomberg. Apple își dorește intrarea pe piață cu tehnologia de ultimă oră MicroLED, iar - potrivit specialiștilor - acest lucru i-ar putea afecta pe ceilalți producători de ecrane din domeniu.

În prezent, Apple folosește ecrane pentru dispozitivele pe care le pune pe piață de la producători. Ecranul Apple Watch este produs de LG Display, iar IPhone X, primul telefon OLED de la Apple, utilizează tehnologia Samsung. „Mutarea înspre producția acestei tehnologii are potențialul pe termen lung de a afecta o serie de producători de ecrane, precum Samsung Electronics Co., Japan Display Inc., Sharp Corp. și LG Display Co., dar și companii ca Synaptics Inc. care produce interfețele gadgeturilor.

De asemenea, poate afecta și Universal Display Corp., un dezvoltator de vârf al tehnologiei OLED. Piața de displayuri din Asia a scăzut după ce Bloomberg News a raportat intențiile Apple. Acțiunile producătorilor de ecrane din Japonia au scăzut cu până la 4,4%, ale Sharp a scăzut cu 3,3%, iar ale Samsung au alunecat cu 1,4%”, relatează Blooberg.

Producătorii de telefoane mobile personalizează ecrane după specificații, iar Apple a calibrat de mai mulți ani ecranele iPhone pentru acuratețea culorii, însă acum este pentru prima dată când Apple încearcă proiectarea ecranelor de unul singur.

Cercetătorii din domeniu spun că aplicarea noii tehnologii de ecrane reprezintă o „ocazie de aur” pentru Apple, deoarece la ora actuală toată lumea are acces la ecranele OLED sau LCD, însă Apple ar putea să dețină tehnologia de ultimă generație, MicroLED. „Controlul asupra tehnologiei MicroLED i-ar ajuta pe cei de la Apple să iasă în evidență pe o piață matură cu smartphone-uri și ar fi depășit rivali precum Samsung, care au reușit să testeze ecranele superioare”, precizează Bloomberg. Ecranele MicroLED utilizează compuși diferiți de lumină față de afișajele OLED actuale și promite să facă gadgeturile viitoare mai subțiri, mai luminoase și mai puțin consumatoare din energia bateriei.

Ecranele MicroLED sunt mult mai greu de realizat decât cele OLED, iar din această cauză, anul trecut, compania a fost pe punctul de a renunța la proiect, însă inginerii au progresat de atunci, iar tehnologia este acum într-o etapă avansată, deși consumatorii vor trebui să aștepte câțiva ani până să vadă rezultatele.

Până când MicroLED va fi gata de lansare, Apple va continua să fie bazat pe tehnologia OLED a ecranelor. Compania intenționează să lanseze un al doilea iPhone OLED în toamnă - un model gigant de 6,5 inci - și lucrează la extinderea producției OLED de la Samsung pentru a include și LG.

Bianca Ciocotisan, bianca.ciocotisan@mediafax.ro

ad-test-3