ad-test-0
ad-test-2

BNR: Creșterea consumului a creat mai multe locuri de muncă în străinătate decât în țară

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Creșterea consumului din ultima perioadă a încurajat mai mult importurile decât producția internă, astfel că a creat locuri de muncă mai degrabă în străinătate decât în țară, a transmis conducerea BNR, în deschiderea Conferinței Naționale a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

„Păstrarea macrostabilității este esențială, trebuie să avem grijă de echilibrul economiei ca de ochii noștri din cap”, a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR).

„Creșterea consumuluui a creat locuri de muncă mai degrabă în alte țări, importurile crescând mai repede decât exporturile. Producția internă nu a făcut față cererii. Nu suntem împotriva stimulării consumului, dar recomandăm un dozaj în aplicarea măsurilor și stimulentelor”, a mai spus Lucian Croitoru.

La rândul său, Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, a prezentat strategia „România competitivă”, arătând că puterea de cumpărare a populației poate crește - conform strategiei - de la 57% din media UE în prezent la 70% din media UE în 2020, numai dacă economia crește sustenabil.

Economia nu poate crește sustenabil doar prin stimuli monetari și fiscali, ci trebuie să acționeze aici toți factorii de creștere a PIB-ului potențial. În plus, a spus Lazea, „după mai mulți ani în care economia României a fost pilotată după strategiile FMI sau Comisiei Europene, cred că a sosit timpul unei strategii de inspirație proprie”.

Valentin Lazea a mai spus că strategia „România competitivă” presupune un buget de 17 miliarde de euro, din care două treimi sunt asigurate deja în bugetele instituțiilor.

„La Guvern sunt 365 de strategii, din care două treimi nu au niciun buget atașat și ar fi necesare nouă bugete anuale pentru a finanța ceea ce cred ministerele că este prioritar”, a mai spus oficialul BNR.

ad-test-3