RoTLD: de la 1 martie 2018 se face tranziția către sistemul de înregistrare pentru domeniile .ro

RoTLD, registrul român de domenii .ro, a început să informeze utilizatorii că de la 1 martie 2018 se va efectua tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro, pentru care vor fi nevoiți să achite 6 euro pe an, potrivit unui anunț publicat joi. RoTLD informează că începând cu 1 martie 2018 se va efectua tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro, care se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani.

Serviciul de mentenanță anuală se va putea achita începând cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul. Începând cu 1 martie 2018, deţinătorii de domenii „.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanţă pentru perioada dorită de minim un an şi maxim 10 ani. Tariful practicat de registrul de domenii „.ro” va fi de 6 euro pe an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditaţi RoTLD).

Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieţei europene din domeniu, ajustată la veniturile şi la puterea de cumpărare a românilor. Tariful practicat de către registrarul ICI Bucureşti (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro pe an, plus TVA, potrivit RoTLD. Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță.

Pentru verificarea datei de expirare a domeniului, RoTLD pune la dispoziție o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro ce poate fi accesată la adresa: https://forms.rotld.ro/simexpdate/?lang=ro.

Pentru alinierea la practicile europene, la respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, RoTLD va solicita utilizatorilor în baza Regulilor de Înregistrare și a Contractului de Înregistrare, să verifice și să actualizeze datele de contact cu ajutorul interfeței online de administrare a domeniilor sau prin intermediul partenerului RoTLD (registrar) care administrează domeniul.