ad-test-0
ad-test-2

Climeworks a semnat un acord de 2,4 milioane de dolari cu Grupul LEGO, pentru servicii de eliminare a carbonului

Parteneriat Grupul Lego si Climeworks

Într-un efort continuu de a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice și de a asigura un viitor durabil pentru generațiile viitoare, Grupul LEGO și compania Climeworks au semnat un parteneriat semnificativ pentru servicii de eliminare a carbonului. Acordul, în valoare de 2,4 milioane de dolari, pentru 9 ani, reprezintă un pas important în strategia Grupului LEGO de a reduce impactul său asupra mediului și de a ajunge la emisii net-zero de carbon. Pentru a avea o șansă de a limita încălzirea globală la 1,5°C, lumea trebuie să ajungă la emisii nete zero de CO₂ până la jumătatea secolului și, după aceea, să meargă chiar mai departe și să producă emisii nete negative. Această sarcină herculeană necesită reduceri drastice ale emisiilor în fiecare parte a economiei mondiale și, în plus, eliminarea activă a CO₂ din atmosferă. Inițiativa Science Based Targets (SBTi) indică faptul că este necesară o reducere a emisiilor la nivelul întregii economii de 90%, iar restul de 10% trebuie eliminat prin soluții de eliminare a carbonului pentru a ajunge la zero net până în 2050. Acesta este motivul pentru care o strategie climatică corporativă bazată pe știință include astăzi eliminarea emisiilor de carbon prin soluții tehnologice.

Climeworks, o companie elvețiană de tehnologie climatică, pionieră în domeniul eliminării carbonului, oferă servicii de captare și stocare directă a aerului (DAC+S) pentru îndepărtarea permanentă a emisiilor de CO₂ din atmosferă. Ea oferă una dintre soluțiile cheie pentru combaterea schimbărilor climatice captând și stocând carbonul direct din aer, reducând astfel concentrația atmosferică a acestuia. Toate acestea se realizează folosind exclusiv energie regenerabilă, energie provenită din deșeuri sau alte surse de căldură residuală ca surse de energie. Climeworks a început în urmă cu 2 ani construcția celei mai mari instalații de până acum pentru captarea dioxidului de carbon din aer, denumită Mammoth. Aceasta va mări semnificativ operațiunile companiei din Hellisheiði, Islanda. Tot acolo, Climeworks a construit Orca, care a fost cea mai mare instalație DAC din lume atunci când a intrat în funcțiune în septembrie 2021. Orca poate capta până la 4.000 de tone de dioxid de carbon pe an, aproximativ echivalentul cantității de poluare climatică pe care o eliberează anual 790 de autoturisme care consumă multă benzină. În comparație, Mammoth poate capta de aproximativ nouă ori mai mult CO2 decât Orca.
Cum funcționează?
Aerul este aspirat printr-un ventilator situat în interiorul colectorului. Odată aspirat, trece printr-un filtru amplasat în interiorul colectorului, care capturează particulele de dioxid de carbon. Când filtrul este complet plin de CO₂, colectorul se închide, iar temperatura crește la aproximativ 100°C - cam la aceeași temperatură necesară pentru a fierbe apa pentru o ceașcă de ceai! Acest lucru determină eliberarea CO₂-ului din filtru, astfel încât să poată fi colectat.
Mamut și Orca transformă CO2 în piatră. Carbonul pe care îl captează poate fi depozitat în subteran, în apropiere. Climeworks colaborează cu o altă companie numită Carbfix pentru a bloca CO2 în formațiunile de rocă bazaltică din Islanda care, datorită activității vulcanice, au mai multe colțuri și crăpături de umplut decât rocile bazaltice mai vechi. Acest spațiu de stocare reduce la minimum necesitatea de a construi noi rețele de conducte pentru a transporta CO2 capturat. Astfel, serviciul este pe deplin permanent și măsurabil - în Islanda, CO₂ pe care Climework îl captează este stocat în siguranță în subteran timp de peste 10.000 de ani prin metoda Carbfix.
În afară de Grupul LEGO, Climeworks are acorduri semnate cu Swarovski, Microsoft, PwC Elveția și altele.

About Author

ad-test-3