ad-test-0
ad-test-2

Comerț mai rapid și produse mai ieftine, datorită Acordului CETA

Oficialii europeni susțin că Acordul CETA, semnat duminică, va elimina 99% din tarife și va scuti companiile europene de cheltuieli birocratice estimate la 500 de milioane de euro pe an, exporturile urmând să se ieftinească și să se realizeze mai rapid, potrivit CNN. Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) permite companiilor europene să facă oferte pentru contractele canadiene și viceversa. Mai mult, europenii vor accesa mai ușor investițiile în Canada, situația fiind reciprocă.

Acorduri formale din partea Parlamentului European și a țărilor din Uniunea Europeană (UE) sunt așteptate începând cu 2017. CETA poate fi șablonul pentru viitorul acord între Marea Britanie și Canada care va fi necesar după ce țara iese din Uniunea Europeană. Oficialii europeni avertizează însă că CETA nu implică un potențial acord între Uniunea Europeană și Statele Unite – cele două au încercat să negocieze o înțelegere numită Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), din iunie 2013.

Susținătorii acordului declarau că acesta ar crea un milion de locuri de muncă, iar reprezentanții Comisiei Europene afirmau că acordul ar scuti fiecare cetățean de 545 de euro, anual. Totuși, mai mult de trei milioane de europeni au semnat o petiție pentru a opri TTIP, opozanții declarând că discuțiile pe tema TTIP sunt ținute secrete, ceea ce nu este obișnuit pentru marile înțelegeri comerciale. Sindicatele europene și grupurile de lobby susțin că TTIP va conferi prea multă putere corporațiilor americane, ușurând procesul prin care companiile pot da în judecată guvernul din cauza unor legi care le-ar afecta afacerile.

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro

Tags: 
ad-test-3