ad-test-0
ad-test-2

Kaspersky Lab: Folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi este o greșeală frecventă

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Utilizatorii de internet fac numeroase greșeli când aleg parolele pentru diferite conturi, cele mai frecvente fiind folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi, alegerea unei parole simpliste și păstrarea într-un loc nesigur a acesteia, potrivit unui studiu Kaspersky Lab.

Numeroși utilizatori de internet folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi, ceea ce înseamnă că, în cazul în care o parolă este aflată, le pot fi sparte mai multe conturi.

O altă greșeală a utilizatorilor este că folosesc parole simpliste, ușor de dedus. Mai mult, unii dintre utilizatori păstrează parolele într-un loc nesigur, făcând, astfel, inutilă ideea de parolă, indică rezulatatele cercetării Kaspersky Lab - o companie globală de securitate cibernetică.

„Aceste greșeli echivalează, practic, cu a lăsa ușa deschisă pentru ca oricine să aibă acces la e-mail-urile tale, conturile bancare, fișierele personale și altele”, spune Andrei Mochola, șeful diviziei Consumer Business a Kaspersky Lab.

Potrivit cercetării, aproape una din cinci persoane (18%) s-a confruntat cu o tentativă de spargere a conturilor, dar puține au setat parole eficiente. De exemplu, doar o treime (30%) din utilizatorii de internet au parole diferite pentru fiecare cont online, în timp ce o persoană din zece folosește aceeași parolă pentru toate conturile sale online.

De asemenea, utilizatorii nu creează parole suficient de complicate, care să-i protejeze de compromiterea conturilor și de șantaj. Doar jumătate (47%) dintre ei folosesc parole formate din litere mici și mari, iar doi din trei (64%) folosesc litere și cifre. Aceasta este situația, în ciuda convingerii utilizatorilor că au nevoie de parole puternice pentru contul de online banking (51%), e-mail (39%) și în magazinele online (37%).

Studiul mai arată că oamenii dezvăluie parolele altor persoane și folosesc metode nesigure, pentru a și le aminti. Aproape o treime (28%) dintre respondenți au dezvăluit parola unui membru apropiat din familie, iar 11% din ei - unor prieteni, mărind șansele ca aceasta să ajungă la cineva rău intenționat. O persoană din cinci (22%) a recunoscut, de asemenea, că și-a notat parolele pe un carnețel, ca să nu le uite. Chiar dacă o parolă este complexă, utilizatorul este vulnerabil pentru că alții o pot vedea și folosi.

„Oamenii fac greșeli elementare atunci când vine vorba de parole online. Cele mai bune parole nu se găsesc în dicționar. Acestea sunt lungi, conțin litere mari și mici, cifre și semne de punctuație. Însă, având în vedere că utilizatorii au, de regulă, multe conturi online, nu este prea simplu să țină minte o parolă sigură pentru fiecare. O soluție de administrare a parolelor îi poate ajuta să țină la îndemână și să genereze parole complexe, care scad riscul de a le fi compromise conturile”, a adăugat Mochola.

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro

ad-test-3